VIDEO. Huis stort gedeeltelijk in na aanrijding: “We konden alle twee morsdood geweest zijn”

Eric Samyn (72) en zijn vrouw Lea Serry (71) zijn donderdagmorgen rond 7.15 uur aan de dood ontsnapt nadat een auto in hun woning was geknald. De klap was zo hevig dat een deel van het huis ingestort is. “We danken de Heer op onze blote knieën”, reageren ze geschrokken. Omdat het huis nog meer dreigde in te storten, werd het gedeeltelijk verder afgebroken tot alle gevaar was geweken. Het huis is onbewoonbaar.

4 De halve voorgevel en een deel van de zijgevel zijn ingestort.
Hans Verbeke De halve voorgevel en een deel van de zijgevel zijn ingestort.

T.H. was op weg naar zijn werk en reed om 7.15 uur in de Meiboomstraat in Zwevezele richting Lichtervelde. Plots werd hij verrast door een auto die rechts vanuit de Baron de Boesinghestraat kwam gereden. Na een lichte aanrijding verloor H. de controle over zijn stuur. Zijn Mitsubishi Colt raakte rechts van de weg af, miste nipt een elektriciteitspaal en knalde vervolgens tegen een woning. Door de klap stortte de voorgevel gedeeltelijk in. De slaapkamer op de eerste verdieping kwam zelfs volledig naar beneden. T.H. liep lichte verwondingen op.

4 Eric Samyn voor zijn zwaarbeschadigde woning.
Hans Verbeke Eric Samyn voor zijn zwaarbeschadigde woning.

Nog in bed

Bewoners Eric Samyn (72) en Lea Serry (71) kwamen er met de schrik vanaf. “Ik lag nog in bed in de slaapkamer aan de achterkant”, vertelt Eric. “Ik hoorde een enorme klap en ben naar beneden gelopen. Toen ik buiten kwam, waren ook al enkele buren op het geluid af gekomen. Ik geloofde mijn ogen niet toen ik de schade zag.” Ook echtgenote Lea is er niet goed van. “Ik was al op en zat een kopje koffie te drinken in de veranda toen het gebeurde”, vertelt ze. “Op het eerste ogenblik besefte ik niet wat er aan de hand was. Eric kwam naar beneden gestormd en liep naar buiten. Een paar seconden later was hij weer binnen. ‘Ze zijn ons huis binnengereden’, zei hij. De schrik sloeg me om het hart.”

4 Bewoonster Lea Serry in gesprek met een agent.
Hans Verbeke Bewoonster Lea Serry in gesprek met een agent.

Voorgevel scheurt verder

De schade is enorm. “We wonen hier al veertig jaar”, zegt Lea. “In de slaapkamer die naar beneden is gekomen, slapen we niet meer. Nadat onze laatste zoon het huis is uitgetrokken, zijn we verhuisd naar zijn kamer, aan de achterzijde van het huis. Het is daar rustiger. Gelukkig maar, anders had Eric het waarschijnlijk niet overleefd.” In de uren na het ongeval bleek dat de voorgevel van de woning langzaam verder bleef scheuren aan de dakgoten. “Na overleg met een stabiliteitsingenieur hebben we besloten een aannemer op te vorderen om de woning verder deels af te breken, tot alle gevaar op instorting is verdwenen”, zegt kapitein Sigurd Van Der Straeten van de brandweer van Zwevezele.

4 De ravage was enorm na de aanrijding.
Hans Verbeke De ravage was enorm na de aanrijding.

Schatten op zolder

De brandweer vreesde dat bij een verdere instorting het gewicht van de grote dakkapel ook de rest van de woning mee in de vernieling zou sleuren. Lea en Eric hoorden het nieuws van de verdere afbraak met lede ogen aan. “Op zolder staat nog zoveel gerief waar we door het gevaar op instorting niet meer bij kunnen”, zucht Lea. “Dat is jammer, maar anderzijds begrijpen we het wel.” Het echtpaar beseft dat ze voor lange tijd niet meer in hun eigen huis zullen kunnen wonen. “Terwijl we de jongste jaren zoveel hebben geïnvesteerd om alles weer in orde te krijgen”, besluit Lea. Het koppel kan voorlopig terecht in een appartement van een familielid in de Lichterveldestraat.

19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Patrick Verbelen

    Ook niet zo moeilijk dat een deel van de woning instortte, die wagen is op de hoek van de woning ingereden, alle steun weg want links was er een dubbel deur en rechts een raam.

  • Roger Rymen

    Welke jarenlange lijdensweg met de verzekeringen gaan die mensen tegemoet, ze zijn werkelijk te beklagen!

Lees meer