2 Organisator van het Tiense stadsfestival Suikerrock, Walter Kestens, kondigde het afscheidsnieuws aan.
Foto Bollen Organisator van het Tiense stadsfestival Suikerrock, Walter Kestens, kondigde het afscheidsnieuws aan.

34ste editie Suikerrock zal ook de laatste zijn “door gebrek aan respect van stad Tienen”

Suikerrock was 34 jaar lang, samen met Tiense Suiker, hét belangrijkste uithangbord van de stad Tienen. De aankondiging dat de 34ste editie de laatste zal zijn, is dan ook verbazend. “Het huidige Tiense stadsbestuur toont geen respect voor het unieke en belangeloze werk van zowel Suikerrock als haar partners en vrijwilligers”, aldus Walter Kestens, organisator van het Tiense stadsfestival. 

 “Suikerrock was een pionier in het Belgische festivallandschap, met dank aan de honderden, zelfs duizenden vrijwilligers over de jaren heen”, aldus Walter Kestens. “Maar liefst 34 jaar lang hebben partners, investeerders en vrijwilligers het beste van zichzelf gegeven. Onbaatzuchtig en met volle overgave voor het welzijn en de uitstraling van deze stad. Helaas moeten we vaststellen dat het huidige Tiense stadsbestuur geen respect toont voor het unieke en belangeloze werk van zowel Suikerrock als haar partners en vrijwilligers. Dit respect zou moeten blijken uit daden, niet uit loze woorden. Het is dan ook bijzonder jammer om vast te stellen dat dit bestuur afspraken en beloftes niet nakomt of herroept, waardoor ze Suikerrock de opties voor de toekomst, die in het stadscentrum en op de Grote Markt ligt, ontneemt. Suikerrock is voor dit stadsbestuur geen prioriteit meer, en we kunnen dan ook niet anders dan deze beslissing nemen. Zonder de onvoorwaardelijke steun van het stadsbestuur heeft het geen zin meer. Tienen verliest zo haar unieke, levendige en tintelende uithangbord.” 

Zwarte piet

Burgemeester Katrien Partyka (CD&V) zegt erg aangedaan te zijn door het nieuws dat Suikerrock ermee stopt. “Dit had ik niet zien aankomen. We hebben altijd een heel goede verstandhouding gehad met de organisatoren en het stadsbestuur heeft steeds alles uit de kast gehaald voor dit festival. Nu de zwarte piet naar de stad doorspelen, vind ik er ver over.”

Partyka is grote fan van het festival. “Ik heb geen enkele editie gemist. Ik herinner me nog heel goed de eerste keer dat het festival plaatsvond, ik zat toen in het derde middelbaar. Als burgemeester ben ik nog intenser bij het festival betrokken geraakt. Dag en nacht stond ik paraat om te helpen waar ik kon. En ik zeker niet alleen. Al onze stadsdiensten stonden tijdens Suikerrock paraat om het nodige te doen. Dan zeggen dat we als stadsbestuur geen respect tonen voor Suikerrock, aanvaard ik niet.”

Maar waar is het dan precies misgelopen? “Dat is een heel goede vraag”, reageert Partyka. “Ik lees op de Facebook van Walter Kestens dat hij vele honderduizenden euro’s in dit festival gestoken heeft en ik ben hem daar zeker dankbaar voor, maar als stad kunnen we die verliezen niet compenseren, natuurlijk. Dat is ons ook niet gevraagd, maar ik denk dat Walter Kestens graag de toelage van de stad verhoogd had gezien. Vandaag bedraagt die toelage 65.000 euro. Dat is het hoogte bedrag dat we aan een organisatie in Tienen geven. En dat doen we met veel plezier, maar het schepencollege heeft beslist dat dit bedrag de limiet is.”

2 Katrien Partyka.
Photo News Katrien Partyka.

41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Stromberg

    Kestens had ook geen respect voor de inwoners of de handelaars van Tienen. Het moet van alle kanten komen Walterke.

  • daniel RAYMAEKERS

    Festival is in 1986 opgestart door de jeugdraad misschien aan hen om te laten zien dat ze ook iets in hun marge hebben.

Lees meer