2 Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) deed zondag zijn relaas in De Zevende Dag.
Bollen Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) deed zondag zijn relaas in De Zevende Dag.

Burgemeester Glabbeek gaat oneerlijke Mobiscore juridisch aanvechten

Burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans (Dorpspartij) is niet te spreken over de Mobiscore. Met dat initiatief wil de Vlaamse overheid woningen die dicht bij openbaar vervoer, scholen, ontspanning, zorg of winkels liggen, aantrekkelijker maken. Dat is niet echter niet naar de zin van Reekmans en hij is een online campagne tegen de Mobiscore gestart. “Want quasi elke woning in de Vlaamse plattelandsgemeenten hebben een slechte én vooral oneerlijke score gekregen”, klinkt het.

Burgemeester Reekmans liet zondag zijn stem horen in een debat op het VRT-programma ‘De Zevende Dag’, waarin hij het had over de “rammelende parameters” van de Mobiscore. “De parameters voor de berekening van de Mobiscore zijn overduidelijk niet correct en geven enkel goede punten aan woningen in de stad. Nog straffer is het feit dat de parameters voor de berekening van de score op het platteland totaal niet correct zijn”, vertelt burgemeester Reekmans. “De parameters maken geen enkel onderscheid tussen woningen in de kernen van een plattelandsgemeente waar wel goed openbaar vervoer is en heel wat diensten en woningen in het buitengebied waar amper openbaar vervoer en diensten zijn.” 

Goed openbaar vervoer

“In de kern van onze hoofdgemeente Glabbeek is er goed aanbod aan openbaar vervoer en is er zelfs een mogelijkheid tot autodelen. Binnen een straal van 200 meter kan je bovendien naar de supermarkt, beenhouwer, bakker, frituur, brasserie en naar het postkantoor. Onze gemeente heeft daarbovenop ook vijf bankfilialen en op vlak van zorg kan je terecht bij een apotheker, drie huisartsen en een woonzorgcentrum”, haalt Reekmans aan als argumenten. “Qua ontspanning is er een sporthal, bibliotheek en cultureel centrum en op gebied van onderwijs is er een grote, moderne school, maar die haalt slechts een score van 4,8 op 10.”

Offline halen

“Een afgelegen woning in deelgemeente Attenrode-Wever waar het aanbod van openbaar vervoer ronduit slecht is en er geen diensten, zorg, onderwijs en amper ontspanning is scoort met 4,7/10 bijna even goed als een woning in de kern”, zegt de Glabbeekse burgemeester.  We gaan de komende dagen alle juridische opties onderzoeken en willen dat de Mobiscore in zijn huidige vorm offline wordt gehaald. We hebben hiervoor enkele stevige argumenten omdat deze Mobiscore werd ingevoerd door een minister van een regering in lopende zaken, terwijl het invoeren van zo’n initiatief duidelijk het begrip van lopende zaken overstijgt”, klinkt het. 

Huizen minder waard

“Met ons juridisch initiatief willen we voorkomen dat woningen op het platteland op termijn door de Mobiscore minder waard gaan worden bij verkoop. Toen even geleden de EPC-score is ingevoerd (een score die de energiezuinigheid van een woning berekend, nvdr.), werd beweerd dat die geen invloed ging hebben op de prijs van een woning. Terwijl het vandaag overduidelijk is dat dat wel zo is”, zegt Reekmans “Het is als burgemeester mijn plicht om op te komen voor mijn bevolking en ik laat niet toe dat hun eigendom op termijn in waarde zal dalen door een onzorgvuldige en oneerlijke Mobiscore, waarvan de berekeningsmethoden duidelijk heel wat fouten bevatten”, aldus burgemeester Peter Reekmans.

Ook de burgemeesters Marc Wijnants van Linter (CD&V) en Theo Francken van Lubbeek (N-VA) steunen Reekmans publiekelijk in zijn strijd tegen de Mobiscore. 

2 Burgemeester Peter Reekmans aan een Mobipunt, een van de vele faciliteiten in de plattelandsgemeente.
Bollen Burgemeester Peter Reekmans aan een Mobipunt, een van de vele faciliteiten in de plattelandsgemeente.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • FRANK STEENWINCKEL

    Mobiscore is een gegeven wat al lang is geweten. de waarde van een woning wordt al geruime tijd bepaald door de ligging. Kopers van nu willen geen grote woning met ruime tuin, een kelder vol diepvriezers met eten voor een week. Neen, dichtbij alles en nog wat is de norm. zo ziet men een prijs evolutie in grote steden waar het centrum het duurst is en verminderd naarmate men verder kijkt. Een ruime villa 10km buiten Gent zal meestal minder in verkoopprijs gaan dan een rijwoning in het centrum.

Lees meer