Initiatiefnemers Miel Mattheus van Mediclowns en Eddy Meersman van vzw Kinderkanker.
Foto Bollen Initiatiefnemers Miel Mattheus van Mediclowns en Eddy Meersman van vzw Kinderkanker.

Circusshows op maat van kinderen met een beperking

Miel Mattheus lanceert een nieuw initiatief: Circus for a Smile. In samenwerking met de circusschool Salto Tienen en met steun van vzw Kinderkanker zal op maandag 12 juni een interactieve circusdag op maat van kinderen tot zestien jaar met een beperking op poten gezet worden. "Dit is uniek in Vlaanderen", zegt Miel. "Eerst richten we ons op kinderen uit Tienen, maar op termijn willen we driemaandelijkse circusopvoeringen inrichten, toegankelijk voor iedereen in Vlaanderen."

Voor heel wat kinderen lijkt het doodnormaal: een bezoekje brengen aan het circus. Maar voor kinderen met een beperking is het dat niet. Zo moeten de gasten van 't Prieeltje, een kleinschalig dagverblijf voor (nog) niet schoolgaande, mentaal of meervoudig gehandicapte kinderen in Hakendover, elk jaar met de bus naar Nederland afreizen om een op maat gemaakte circusvoorstelling mee te maken. "Die kinderen zijn dus een hele dag weg om een uurtje show mee te maken", zegt Miel. "In Vlaanderen bestaat er dan ook niets in die zin. Vandaar dat ik op het idee kwam om zelf een circusvoorstelling op maat in mekaar te boksen. Tenslotte hebben we hier in Tienen een prachtige circusschool!"

Clowns

Bij Salto Tienen werd er meteen enthousiast gereageerd. "We kunnen rekenen op het gebruik van hun zaal op de Grote Markt en hun begeleiders", vertelt Miel. "Als voorzitter van de Mediclowns Hageland kan ik zorgen voor een drietal clowns. Polly's Ranch for Special Kids uit Oplinter komt ook langs met enkele pony's. De kinderen zullen deze in een mooi ingerichte piste kunnen aaien. Verder is er een snoezelhoek met handpoppen, prentenboeken en filmpjes. Er zullen circus-springkastelen opgesteld worden en voor animatie staan de drie prinsessen van Enchanting Princesses en een muziekbandje garant. De kinderen zullen dus heel wat beleven tijdens deze zinnenprikkelende vertoning. Ze zullen kunnen voelen, horen en zien en heel de show zal afgestemd zijn op hun belevingswereld."

Try-out voor Vlaanderen

Een zestiental kinderen van 't Prieeltje en nog eens zestien kinderen van Campus Ten Haeghedorne van de Stichting M.M. Delacroix zijn al ingeschreven. "Dit is een try-out voor heel Vlaanderen", onderstreept Miel. "We houden het in een proefvoorstelling kleinschalig en voorzien voldoende begeleiding. Afhankelijk van de reacties kunnen we verder werken aan een complete show op maat, die elk seizoen zal plaatsvinden en toegankelijk zal zijn voor kinderen uit heel België."


Het hele opzet kost rond de 1.600 euro. "Gelukkig is er de vzw Kinderkanker, die ons steunt met subsidies, maar extra financiële steun is zeker nog welkom. Wie dat wil, kan daarvoor contact opnemen met mij via mail naar miel.mattheus@skynet.be of op het nummer 0477/40.09.50."

Lees meer