Rudy Scheys met zijn klepelbier naast de 60-jarige klok hoog in de klokkentoren van Sint-Maarten
HCH Rudy Scheys met zijn klepelbier naast de 60-jarige klok hoog in de klokkentoren van Sint-Maarten

Jarige kerkklok krijgt eigen ‘Klepelbier’

Brouwer Rudy Scheys uit Vissenaken heeft speciaal voor de 60ste verjaardag van de klok in de Sint-Maartenskerk ‘Klepelbier’ uitgebracht. Dit bier werd op Open Kerkendag geschonken aan alle 60-jarigen uit Vissenaken. De rest wordt verkocht ten voordele van het onderhoud van de kerk.

Eigenlijk kwam deze viering er na een reeks toevalligheden. Professor Teugels kwam de inventaris maken van de klokken in het Hageland en zo werd in Vissenaken de interesse van Kerkmeester en brouwer Rudy Scheys gewekt. “We ontdekten dat de klok uit 1959 dateert, en dat ze dus 60 jaar oud is”, zegt Scheys. “De peter is de 90-jarige Valère Pittomvils is, maar meter Emma Raymaekers is inmiddels overleden. Toeval wil wel dat ze op de plek woonde waar ik nu woon.”

Scheys ging allerlei weetjes sprokkelen bij de ouderen in het dorp. Hij stelde op basis van hun getuigenissen een boekje samen over de klok en de kerk. “De vorige klok werd in 1943 gestolen door de Duitsers en naar Hamburg gebracht om te smelten”, zegt Scheys die zijn ervaring als brouwer aanwendde om de klok nog meer in de schijnwerpers te zetten. “Ik had net een nieuw bier gebrouwen en heb het  ‘Klepel’ genoemd. Het is een lichtbruin bier van 5,7%, licht bitter, smaakvol en fruitig.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer