8 Rutger Vanstockstraeten  is blij dat hij weer les kan volgen vanop een schoolbank.
Bollen Rutger Vanstockstraeten is blij dat hij weer les kan volgen vanop een schoolbank.

Leerlingen derde graad Via blij met heropstart: “De verveling sloeg thuis soms toe”

In de derde graad van de Via op de Waaiberg in Tienen verliep de heropening vrijdag vlotjes. Een 80-tal leerlingen van het zesde en zevende jaar werden op de schoolbanken verwacht. Bij de leerlingen van Jeugd- en Gehandicaptenzorg uit het zesde jaar heerste vooral opluchting om weer op een ‘normale’ manier les te kunnen krijgen, ook al zijn er zeer strikte voorzorgsmaatregelen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
8 Directeur Liesbeth Hellemans had heel wat puzzelwerk zoals nieuwe uurroosters voor de verschillende klassen en leerkrachten opstellen.
Bollen Directeur Liesbeth Hellemans had heel wat puzzelwerk zoals nieuwe uurroosters voor de verschillende klassen en leerkrachten opstellen.

Voor directeur Liesbeth Hellemans was het een heuse puzzel. “Voorlopig zijn het enkel de leerlingen van het zesde en zevende jaar die les zullen krijgen. Vrijdag ging het om een 80-tal van de driehonderd. De leerlingen krijgen voorlopig les van 4 à 6 uur per week tot 1 à 2 dagen per week. De lesuren verschillen voor ASO, technische richtingen en beroepsonderwijs. Klassen bestaan maximum uit 14 leerlingen. We brachten eenrichtingsverkeer aan en spreiden we de pauze’s zodat niet iedereen tegelijkertijd op de speelplaats moet vertoeven en men gemakkelijker afstand kan bewaren.”

Maar het begon deze ochtend al met het ontsmetten van de handen. Aan de ingang had de school alle benodigdheden voorzien. “Voor iedere leerling hebben we mondmaskers voorzien, maar zowat iedereen had er al eentje van thuis uit aan. De leerlingen zijn zich wel bewust van de maatregelen”, aldus de directeur.

Al halen opmerkelijk genoeg vooral de leerlingen opgelucht adem. “Het leek wel vakantie”, zegt Rutger Vanstockstraeten (18) “En ook al kregen we opdrachten en afstandsonderwijs, ik kon me hier moeilijk voor motiveren. In de ‘gewone’ les lukt dat wél.” Ook Rune Motton (17) is blij: “Vooral in het begin was het wat verwarrend, maar het lukte om zelf de leerstof erdoor te krijgen. Al gaat er toch niets boven les krijgen in de school.”

8 Ook tijdens de pauzes dient men voldoende afstand te houden.
Bollen Ook tijdens de pauzes dient men voldoende afstand te houden.
8 Waskranen en WC's zijn deels gesupprimeerd.
Bollen Waskranen en WC's zijn deels gesupprimeerd.
8 Rune Motton kon thuis wel gemotiveerd de leerstof verwerken, al gaat er niets boven de echte les in een klaslokaal.
Bollen Rune Motton kon thuis wel gemotiveerd de leerstof verwerken, al gaat er niets boven de echte les in een klaslokaal.
8 Telkens de handen ontsmetten.
Bollen Telkens de handen ontsmetten.
8 Eenrichtingsverkeer en afstand houden.
Bollen Eenrichtingsverkeer en afstand houden.
8 Eenrichtingsverkeer en afstand houden.
Bollen Eenrichtingsverkeer en afstand houden.

Lees meer