Meer terrassen, meer groen, meer leven

HERAANLEG GROTE MARKT GEPLAND VOOR NAJAAR 2017

De Grote Markt wordt toegankelijker, groener en levendiger. Na enkele jaren van plannen maken, samen met alle betrokken partijen, komt de transformatie eindelijk dichterbij. In augustus volgend jaar starten de werken, die een kostenplaatje van 7,2 miljoen euro hebben. "De Grote Markt moet het mooiste plein van Vlaanderen worden", vindt schepen van Openbare Werken, Eddy Poffé (Open Vld).

De Grote Markt van Tienen is de tweede grootste van Vlaanderen. Ruimte zat dus, maar toch ligt het hart van de stad er dikwijls troosteloos bij. Daar wil het stadsbestuur iets aan veranderen. Na een twee jaar durend overleg met de horeca, handelaars, De Lijn, Onroerend Erfgoed, markt-en foorkramers, de organisatie van Suikerrock en alle geïnteresseerde gebruikers, komt ontwerpbureau 51N4E nu met een voorontwerp naar buiten.

Toegankelijk

"De markt moet toegankelijk worden", aldus schepen Poffé. "We gaan dus alles op één niveau brengen. De natuurstenen gaan niet weg maar worden hergebruikt en we voeren opnieuw het Tiense kwartsiet in. We egaliseren de ondergrond echter, zodat je geen hakken meer stuk loopt en zodat het plein ook makkelijk bereidbaar is voor rolstoelen en buggy's."

De terrassen tussen de Leuvensestraat en de Kaasmarkt krijgen een uniform karakter. "We willen daarbij zeker niet gaan voor eenheidsworst", zegt Ruben Janssens van 51N4E. "Maar vandaag is er een wildgroei aan voortuinveranda's en daar willen we van af. In het ontwerp wordt een onafhankelijke luifelstructuur losgetrokken van de gevels. Daardoor komen de gevels terug op een lijn te staan. Ook aan de andere kant van de wandelweg, op de Markt dus, kunnen overdekte terrassen naast elkaar opgezet worden."

Stadstuin

Het Heldensquare wordt omgetoverd tot een stadstuin, die rust moet brengen, en ook de Kalkmarkt krijgt grote bomen en terrasjes zodat ook dat een gezellig pleintje wordt. "Die twee locaties worden eerst onder handen genomen, omdat die werken niet meteen impact hebben op het verkeer", zegt schepen Poffé. "We zitten immers tot 2018 met de werken aan de Vesten. In die eerste fase komt ook de Spiegelstraat aan bod. Dat gezellige straatje krijgt een gedeeltelijke overdekking."

De parking op de Grote Markt blijft behouden, maar er vallen wel een twintigtal plaatsen weg. "Die worden gecompenseerd door extra randparkings te creëren", klinkt het bij het stadsbestuur. "Wat wel verdwijnt, is de fontein. In de plaats komt een waterelement van opstuwend water dat spelen en contact toelaat. Het water spoelt met de helling van het vlak mee richting de diagonale oversteek van de Markt en zo ontstaat een soort speelgoot." Tot slot wordt ook de Kaasmarkt getransformeerd tot een levendig pleintje met speelruimte en terrassen, waar evenementen opgezet kunnen worden.

Een toekomstbeeld van het hart van de stad. De terrasjes tussen de Leuvensestraat en de Kaasmarkt zullen tot op de Markt kunnen worden uitgebreid. In de verte zie je de groene stadstuin (Heldensquare) en de waterpartij.
Bollen Een toekomstbeeld van het hart van de stad. De terrasjes tussen de Leuvensestraat en de Kaasmarkt zullen tot op de Markt kunnen worden uitgebreid. In de verte zie je de groene stadstuin (Heldensquare) en de waterpartij.

Lees meer