2 Minister Van den Heuvel maakt bovendien bijkomende middelen vrij om appels en peren van bij ons extra te promoten op de binnenlandse markt
Bollen Minister Van den Heuvel maakt bovendien bijkomende middelen vrij om appels en peren van bij ons extra te promoten op de binnenlandse markt

Minister Van den Heuvel kondigt extra steun aan voor de fruittelers

Minister van Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) zal bijkomende maatregelen nemen om de liquiditeitspositie van de fruitbedrijven te verbeteren. Dat heeft hij vandaag bekend gemaakt tijdens een bezoek aan Fruit Vanhellemont in Tienen en het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden. 

De fruitsector bevindt zich al een aantal jaren in een bijzonder moeilijke situatie. In 2014 besliste Rusland om de grenzen te sluiten voor Europese voedselwaren, waardoor de afzet van 10 procent van de Belgische appelen en 37 procent van de Belgische peren van de ene op de andere dag wegviel. Ook leden de telers de voorbije jarenverlies door vorst- en droogteschade. 

Er wordt hard gewerkt aan oplossingen zoals het inzetten op nieuwe afzetmarkten en het ontwikkelen van nieuwe variëteiten, maar die brengen vandaag geen oplossing voor de financiële problemen die de telers hebben, vandaar dat we nu bijkomende maatregelen nemen die op korte termijn een verlichting moeten brengen voor de liquiditeitsproblemen van de fruittelers en intussen werken we samen verder aan structurele oplossingen”, aldus de minister.

De schadevergoedingen die aangevraagd zijn door fruittelers in het kader van de droogte in 2018, zullen prioritair afgehandeld worden, belooft de minister. “Ook de ingediende investeringsdossiers van fruittelers bij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds worden versneld behandeld en ik zal tijdelijke overheidswaarborgen voorzien voor fruittelers die momenteel problemen hebben om hun kredietaflossingen na te komen.”

Minister Van den Heuvel maakt bovendien bijkomende middelen vrij om appels en peren van bij ons extra te promoten op de binnenlandse markt. De gemiddelde Vlaming consumeert vandaag nog steeds minder vers fruit en groenten dan aanbevolen door gezondheidsexperts. Tijdens de promotiecampagne zal het belang van seizoensgebonden en lokaal geproduceerde voeding onderstreept worden.

“Het was een heel interessant bezoek van de minister”, aldus fruitteler Mario Vanhellemont. “Hij heeft mij blij verrast dat hij in zo’n korte tijd duidelijk weet waar het over gaat in onze sector. De voorgestelde maatregelen zijn niet de oplossingen maar alle beetjes helpen. Ik heb duidelijk kunnen aanvoelen dat onze minister de crisis in onze sector ook op lange termijn wil aanpakken en hiervoor is hij bereid om naar alle betrokken partijen te luisteren en samen te zitten.” 

2 “An apple a day......”  dus maar meteen eentje naar binnen werken.
Bollen “An apple a day......” dus maar meteen eentje naar binnen werken.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer