(Illustratiebeeld)
ANP (Illustratiebeeld)

Moeder en zus van IS-strijder veroordeeld
voor hulp aan IS: 200 uur werkstraf voor moeder,
4 jaar celstraf voor dochter

De moeder en zus van een IS-strijder uit Tienen zijn door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot respectievelijk een werkstraf van 200 uur en een gevangenisstraf van vier jaar. Ook werd de onmiddellijke aanhouding van de zus uitgesproken. Die had tot tweemaal toe geprobeerd om naar Syrië te vertrekken en stond in contact met Syrië-strijders, terwijl de moeder geld zou gestuurd hebben naar IS-strijders en Facebookprofielen had aangemaakt voor hen.

In maart 2015 vertrok de Tiense jongeling Mohamed J. naar Syrië, waar hij enkele maanden later omkwam bij een bombardement. Maar de jongeman was niet de enige van zijn familie die in het vizier van het gerecht liep. Zijn zus F. vertoonde vanaf 2014 al tekenen van radicalisering en probeerde ook tot tweemaal toe naar Syrië te trekken. Ze verzamelde ook een hoop jihadistisch propaganda materiaal en hield via sociale media contact met haar broer en andere IS-strijders.

Haar moeder zou dan weer de drijvende kracht achter de radicalisering van haar kinderen geweest zijn. Ze was volgens het federaal parket lid van diverse Facebookgroepen waarin geijverd werd voor de gewapende strijd en zette verschillende Facebookprofielen op voor IS-strijders. Ze zou ook geld gestort hebben aan organisaties die IS steunden.

Werkstraf en celstraf

De verdediging van de moeder betwistte dat de vrouw een belangrijke rol had gespeeld in de radicalisering en pleitte voor een werkstraf, terwijl de advocaten van dochter F. hoopten op een straf die lager zou zijn dan 3 jaar. Volgens hen was er hoogstens sprake van pogingen tot deelname aan de activiteiten van een terreurgroep.

De rechtbank volgde de verdediging grotendeels waar het de moeder betrof en legde de vrouw een werkstraf van 200 uur op. Voor haar dochter, die intussen naar Marokko is uitgeweken, was het verdict een stuk zwaarder: een gevangenisstraf van vier jaar en de onmiddellijke aanhouding.

Lees meer