De Leuvensestraat in Tienen.
Bollen De Leuvensestraat in Tienen.

Oppositiepartij Tienen Vooruit! heeft zopas haar relanceplan voor de handel publiek gemaakt

“Hoewel de grote toeloop in onze stad wellicht niet zal plaatsvinden, is het misschien toch aangewezen om richtlijnen te voorzien, zeker in de iets smallere winkelstraten met minder brede trottoirs. ‘Rechts aanhouden’ of ‘het rechtervoetpad volgen’, kan bijvoorbeeld een eenvoudige richtlijn zijn”, zegt fractieleider Els Moyens van Tienen Vooruit!

De handelaars hebben duidelijk heel wat inspanningen gedaan om veilig te kunnen heropenen. “Dit betekende extra uitgaven op een moment dat het water hen al aan de lippen staat. Een materiële tussenkomst onder de vorm van ter beschikking stellen van materiaal en schermen komt dan ook te laat”, meent Els. “We vinden wel dat een al dan niet gedeeltelijke terugbetaling moet voorzien worden onder de vorm van een premie.”

Waar nog dringend werk van gemaakt moet worden, volgens Tienen Vooruit!, is van het parkeerbeleid. “We menen dat er dringend werk moet gemaakt worden om het gratis kortparkeren uit te breiden van een kwartier naar een halfuur. En zeker in deze omstandigheden zouden wij willen pleiten voor volledig gratis parkeren, alvast voor de komende maanden.”

Premie voor horecazaken

Ook naar horecazaken toe heeft Tienen Vooruit! enkele voorstellen. “Op dit ogenblik bestaat alleen de zekerheid dat deze nog niet open mogen. Als dit nog lang duurt, gaan we een nieuwe Grote Markt hebben zonder cafés of restaurants. Andere steden geven een bijkomende premie van bijvoorbeeld 1.000 euro ter ondersteuning van hun horecazaken. Misschien kan dat in Tienen ook? En wanneer de horeca weer open mag, lijkt het ons een zeer goede suggestie om deze creatief te laten omgaan met beschikbare ruimtes. Laat bijvoorbeeld pleinen innemen, uiteraard zonder taksen. Het is aan de stad om hierin een actieve rol op te nemen.”

Lees meer