2 Tieners Seppe en Sam slaagden er nu al in om hun eerste solovlucht af te leggen.
Bollen Tieners Seppe en Sam slaagden er nu al in om hun eerste solovlucht af te leggen.

Sam (15) en Seppe (17) beleven eerste solovlucht

DE WOUW LAAT OPNIEUW 16 JONGEREN KENNISMAKEN MET ZWEEFVLIEGEN

Naar jaarlijkse gewoonte wordt op het vliegveld van Goetsenhoven een zweefvliegkamp georganiseerd door de Koninklijke Vliegclub De Wouw. Deze editie leren zestien jongeren tussen 14 en 20 jaar er zweefvliegen. Nu al slaagden twee deelnemers, Sam Cuyvers (15) uit Zonhoven en Seppe De Vos (17) uit Tervuren, er in om een solovlucht te maken.

"Ik vond het eigenlijk wat raar om te vertrekken zonder de instructeur achter me, maar eens in de lucht gaf het me een heel vrij gevoel", vertelt Sam. "Er was dan ook niemand meer om in te grijpen of te helpen, dus ik moest het helemaal alleen doen. Uiteindelijk was het een hele goede landing en werd ik, zoals alle andere solisten, uitgebreid gedoopt." Ook Seppe genoot met volle teugen van zijn eerste solovlucht. "Het was heel spannend alleen te vertrekken met de ASK 23 (eenzitter), omdat die toch wel lichter is dan de tweezitter waar ik altijd mee vloog. Ik kijk al uit naar de volgende stap om passagiers te kunnen meenemen. Dan kan ik mijn papa misschien eens meenemen!"

2 Alle deelnemers van het zweefvliegkamp, georganiseerd door de Koninklijke Vliegclub De Wouw.
Bollen Alle deelnemers van het zweefvliegkamp, georganiseerd door de Koninklijke Vliegclub De Wouw.

Springplank naar opleiding

Het zweefvliegkamp is net als de voorbije jaren volledig volzet. "We moeten daar niet eens reclame voor maken", zegt woordvoerder Koen Pierlet. "Dit jaar hebben we zeven jongeren die vorig jaar al deelnamen aan het kamp. De anderen hebben hun interesse kenbaar gemaakt via het aanmeldingsformulier op de website. Enkele deelnemers willen graag beroepspiloot worden en zien het kamp als springplank naar een professionele vliegopleiding."

Geluidsoverlast

Naar aanleiding van de klachten over geluidsoverlast die ontvangen werden na het aanvragen van de milieuvergunning, besliste De Wouw om te investeren in een geluidsarme vierblad propeller en een nieuwe geluidsdemper. "Deze aanpassingen zullen zorgen voor een halvering van het geluid dat ons sleeptoestel maakt. De propeller werd afgelopen weekend al geïnstalleerd. De geluidsdemper werd intussen geleverd en wordt eerdaags geïnstalleerd. De totale kostprijs bedraagt om en bij de 16.000 euro", zegt Mattijs Cuppens, voorzitter van de zweefvliegsectie.

Start-to-fly

Koninklijke Vliegclub De Wouw is tijdens het weekend en feestdagen actief op het vliegveld van Goetsenhoven bij Tienen. Iedereen is dan welkom in het clublokaal om kennis te maken met de activiteiten. De leden geven je met plezier meer uitleg over de werking van hun club, en de opleiding om je zweef- of motorvliegvergunning te behalen. Op 16 september is er weer een start-to-fly en in het najaar start er een nieuwe theoriecursus zweefvliegen. "We proberen het zweefvliegen zoveel mogelijk gaande te houden, maar we merken dat er steeds minder plaats is in het Belgische luchtruim. Jammer genoeg is de zweefvliegpiloot in Vlaanderen een uitstervend ras."

Lees meer