11
Hendrik Van Hoof/HLN

Sportvliegtuigje neergestort naast E40 in Landen: twee gewonden

In de gemeente Landen is een sportvliegtuigje neergestort in de berm van de autosnelweg E40. De twee inzittenden, de piloot en zijn passagier raakten allebei levend uit het vliegtuigje. Ze bleven de hele tijd bij bewustzijn en verkeren niet in levensgevaar.

Het vliegtuigje van het type ULM kreeg motorproblemen rond 14 uur nadat het was opgestegen vanuit de ULM-basis van Avernas-le-Bauduin, slechts enkele kilometers verderop. De piloot en zijn passagier probeerden nog de basis te bereiken, maar dat lukte niet. De piloot probeerde mogelijk daarna een noodlanding te maken in de grasstrook tussen de snelweg en de spoorlijn van de hogesnelheidstrein, maar raakte daarbij een verlichtingspaal.

Berm autosnelweg

Het toestel kwam uiteindelijk neer in de berm op de autosnelweg in de richting van Luik op het grondgebied van Walshoutem, een deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Landen. “Beide mannen zijn door de hulpdiensten overgebracht naar het ziekenhuis”, zegt burgemeester Gino Debroux van Landen. “Ze zijn de hele tijd bij bewustzijn gebleven. Eén van hen was afkomstig uit Oud-Heverlee, de andere uit Leuven.”

Door de crash vloog het vliegtuig ook in brand, maar voorbijrijdende automobilisten en de toegesnelde brandweer konden het vuur blussen. Een aantal brokstukken van het vliegtuig kwam op de rijbaan terecht, waardoor een tijdlang twee rijstroken versperd waren. Het treinverkeer naast de autosnelweg ondervindt geen hinder. De luchtvaartpolitie komt ter plaatse voor de nodige vaststellingen en de juiste oorzaak van het ongeval te onderzoeken.

11 Het uitgebrande vliegtuigje.
Kristien Bollen Het uitgebrande vliegtuigje.

Ervaren piloot

Op de Aéro-club de Hesbaye heerst verslagenheid en ongeloof. Niemand van hen weet precies hoe het ongeval precies is kunnen gebeuren en hoe de toestand van de twee slachtoffers juist is. “De instructeur is een zeer ervaren piloot. Al ruim tien jaar heeft hij vliegervaring en is al vijf jaar instructeur in de Flight School van onze club” zegt secretaris Filip Lowette. “Het ongeval gebeurde met een Tecnam P92, een vrij recent en nieuw vliegtuigje van amper vijf jaar oud. Eerder vandaag heeft dat bewuste toestel nog gevlogen, zonder enige problemen. We weten totaal niet hoe dit is kunnen gebeuren. Zelf hebben we nog geen contact kunnen hebben met onze instructeur en zijn passagier die mogelijk een vriend was die hij even voor een tochtje meenam of een leerling.”

11 Het uitgebrande vliegtuigje.
Nicolas Straus/Police Contrôle Belgium Het uitgebrande vliegtuigje.

Noodlanding of crash ?

Of het dus om een noodlanding met een slecht eind of een crash gaat is voor de club onduidelijk. “In principe kan dit vliegtuigje landen op een strook van 100 meter lengte, maar de grasstrook tussen de snelweg en de spoorlijn is wel vrij smal. Had de piloot geen andere uitweg en heeft hij toch een poging ondernomen ? In ieder geval is de brand ontstaan na de crash. Maar in deze omstandigheden is het niet moeilijk om in brand te vliegen : de combinatie van benzine, heel warm weer en enige vonken....”

Voor de club is dit helaas niet het eerste ongeval. Twee ervan waren al met fatale afloop. De club zette al de activiteiten na het ongeval meteen stil.

11 LANDEN-hulpdiensten snelden ter plaatse
Bollen LANDEN-hulpdiensten snelden ter plaatse

“Menselijke fout of defect”
“Ik heb een indirect contact gehad met de slachtoffers”, laat François Persoons als voorzitter van de vliegclub weten. “Ze zijn door automobilisten geholpen om uit het toestel te geraken.”

“Er zijn twee redenen voor deze crash mogelijk. Ofwel is er sprake van een menselijke fout, ofwel was er een defect aan het toestel. Hoe dan ook komt er in onze club een onderzoek naar alle ULM’s van dit type, de Tecnam P92.”

Het vliegveld van Avernas-le-Bauduin beschikt over dertig toestellen voor de opleiding van piloten. “Elke piloot leert om te gaan met noodsituaties, zoals het uitvallen van de motor. Er wordt geleerd om op de beste wijze te zweven en te landen. Hier lijkt dat niet mogelijk geweest te zijn.”

11 LANDEN-brokstukken lagen verspreid
Bollen LANDEN-brokstukken lagen verspreid
11 LANDEN-hulpdiensten snelden ter plaatse
Bollen LANDEN-hulpdiensten snelden ter plaatse
11 LANDEN-van het ULM vliegtuig bleef niet veel meer over
Bollen LANDEN-van het ULM vliegtuig bleef niet veel meer over
11 LANDEN-het ULM vliegtuig raakte een verlichtingspaal
Bollen LANDEN-het ULM vliegtuig raakte een verlichtingspaal
11 LANDEN-het ULM vliegtuig raakte een verlichtingspaal
Bollen LANDEN-het ULM vliegtuig raakte een verlichtingspaal
11 LANDEN-brokstukken lagen verspreid
Bollen LANDEN-brokstukken lagen verspreid
11 AVERNAS-Aéro-club de Hesbaye - de vliegactiviteiten werden meteen stil gelegd
Bollen AVERNAS-Aéro-club de Hesbaye - de vliegactiviteiten werden meteen stil gelegd

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nick Wilmans

    Gewoon pech. Als je buiten het vliegveld een noodlanding maakt, kan het zomaar gebeuren dat je een hek of paal raakt. Daar kunnen vliegtuigen niet zo goed tegen. Piloot heeft goed gehandeld.

  • wendy Wendy Thomas

    Ik had het vliegtuig zien vliegen vlak voor het neerstortte. Ik vond dat hij vrij wild vloog... zo’n gedrag hoort niet thuis zo dicht bij de huizen en de autostrade... gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen...

Lees meer