Slachtoffer Cedric S.
rv Slachtoffer Cedric S.

Vier mannen en vrouw riskeren vier jaar cel
voor betrokkenheid bij drugsdode: “Hun tijdlijn stemt niet overeen met de gegevens, en ze wisten berichten en foto’s van die avond”

Vier mannen - onder wie de broer van het slachtoffer - en een vrouw riskeren elk vier jaar cel voor schuldig verzuim. Volgens het Openbaar Ministerie stonden ze erbij en keken ze ernaar toen Cedric S. uit Tienen helemaal stoned zijn laatste adem uitblies tijdens een avond vol drank en drugs. 

Op zondag 3 juni 2018 kwam bij het noodnummer 112 de oproep binnen dat Cedric S. geen tekenen van leven meer vertoonde. Hij lag op dat moment in een zetel in het huis van Donald J. (41) uit Tienen. Het huis van de veertiger, die thuis zat met een enkelband, was gekend als afspreekplaats voor druggebruikers. Alle hulp kwam te laat voor de jonge vader. Cedric was er de avond voordien bij J. achtergelaten door zijn broer Kevin na een nachtje stappen. Die avond werd er gedronken, gespoten, geslikt en gesnoven. Cedric stierf uiteindelijk door een cocktail van MDMA, thc, benzodiazepines, cocaïne en heroïne, het zogeheten ‘snowball-effect’. De drie andere protagonisten die aanwezig waren, zijn de broers Rudolf en Lukas G. en Tina B. uit Leuven. Laatstgenoemde zou de heroïne voorzien hebben.

De aanwezigen voelen de bui hangen en beginnen afspraken te maken. Hun telefoniegebruik stemt niet overeen met de tijdslijn die zij gaven. Berichten dat het slachtoffer gestopt was met ademen, worden gewist

Procureur des Konings

Foto’s gewist

Cedric lag vrij meteen - met een nat washandje op zijn voorhoofd - comateus in de sofa. Zijn broer Kevin vond er niets beter op dan met een viltstift op diens buik te beginnen tekenen, alvorens opnieuw op café te gaan. “Une petite connerie”, verklaarde hij achteraf. Maar toen de situatie van Cedric verergerde en hij stopte met ademen, werd er niet meer gelachen. J. belde in paniek naar Kevin, waarna hij naar eigen zeggen de reanimatie startte. 

Het telefonie-onderzoek deed echter anders vermoeden. “De aangetroffen berichten laten een ander licht schijnen op het verloop van de avond. De aanwezigen voelen op dat moment de bui hangen en beginnen afspraken te maken. Hun telefoniegebruik stemt niet overeen met de tijdslijn die zij gaven. Berichten dat het slachtoffer gestopt was met ademen, worden gewist. Net als de foto’s van die avond”, balde de procureur de feiten samen. De vrouw zou ook verklaard hebben dat er van de broer eerst geen ambulance gebeld mocht worden. 

Hij heeft ook de keuze gemaakt om een ambulance te laten komen. Goed wetende dat hij daar die avond ook is geweest. Er is een groot schuldbesef bij hem aanwezig, ook al is hij niet de grootste engel van Vlaams-Brabant

Verdediging van Kevin S.

“Niemand heeft hier finaal zijn verantwoordelijkheid genomen”, concludeerde de procureur. Zij vroeg voor alle vijf beklaagden een celstraf van vier jaar voor schuldig verzuim. Voor Kevin S. en Donald J. kon dat deels met probatie-uitstel, omdat zij zich lieten vertegenwoordigen door hun advocaat. De drie die hun kat stuurden, hangt een effectieve gevangenisstraf boven het hoofd.

Geen indicaties

“Toen hij het pand verliet, was zijn broer nog in leven. Er was geen enkele indicatie dat het slecht zou aflopen”, argumenteerde de verdediging. “Hij heeft ook de keuze gemaakt om een ambulance te laten komen. Goed wetende dat hij daar die avond ook is geweest. Er is een groot schuldbesef bij hem aanwezig, ook al is hij niet de grootste engel van Vlaams-Brabant (S. stond al eens terecht voor afpersing, nvdr.).” 

Dat hij ook cocaïne zou aangeleverd hebben die avond, werd ontkend door de verdediging. Die vroeg een straf met voorwaarden. De raadsman van Donald J. vroeg de vrijspraak voor het schuldig verzuim. “Zeggen dat daar geen hulp geboden is, is manifest onwaar. Cedric had het uitzicht van iemand die boven zijn theewater was en gewoon zijn roes aan het uitslapen was. Hij lag te snurken. Er is niet geweigerd om hulp te bieden”, stelde de advocaat van J., die ondertussen opnieuw in de gevangenis zit. 

Het vonnis volgt op 8 juni.

Lees meer