Tienen-draag zorg voor elkaar tijdens de warme dagen
RV Tienen-draag zorg voor elkaar tijdens de warme dagen

Zorg mee voor anderen tijdens warme dagen

Vandaag en de komende dagen worden er hoge temperaturen voorspeld. De stad Tienen bundelt in het kader van het hitteplan een aantal aanbevelingen. Wie ongerust is over zijn eigen gezondheid of deze van iemand in zijn omgeving, kan bellen naar het nummer 016 31 95 50 van het Wit-Gele Kruis.

Iedereen kijkt uit naar de zomer, maar extreme warmte zorgt soms voor minder aangename situaties. Elk jaar sterven honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenwonende ouderen of chronisch zieken. Deze kwetsbare groepen verdienen extra aandacht.

Draag extra zorg voor elkaar

De stad en zorgpartners op het terrein hebben sinds een aantal jaar een hitteplan opgesteld. Dit plan wordt jaarlijks geactualiseerd en bevat een reeks van aanbevelingen. “We doen een oproep aan alle inwoners om extra zorg te dragen voor elkaar tijdens deze warme periode”, vertelt burgemeester Katrien Partyka. “Ken je senioren of zieken in je omgeving, ga dan eens langs en check of ze zich goed voelen en voldoende water drinken. Ook kinderen vragen extra aandacht. Laat hen voldoende drinken, smeer ze regelmatig in met zonnecrème en laat ze een petje op het hoofd zetten. Voldoende drinken is overigens een belangrijke tip voor iedereen. Vermijd ook zware inspanningen en draag lichte kledij.”

Symptonen

Hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste tekenen zijn van ernstige problemen zoals een hitteslag. In dit geval is water drinken en rusten op een koele plek de boodschap. Worden er symptomen als braken, overvloedig zweten, kortademigheid of een verhoging van de lichaamstemperatuur waargenomen? Bel meteen de zieknwagen via het nummer 112. Zorg ervoor dat de persoon in moeilijkheden kan afkoelen en dien de eerste hulp toe.

In Tienen kan je met vragen ook terecht op het nummer 016 31 95 50 van het Wit-Gele Kruis. Meer tips vind je op www.warmedagen.be.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer