2 Gustaaf, de meerval van  2,37 meter ligt opgebaard naast voorzitter Johnny Nijs van de Koninklijke Tongerse Lijnvissers
DSS Gustaaf, de meerval van 2,37 meter ligt opgebaard naast voorzitter Johnny Nijs van de Koninklijke Tongerse Lijnvissers

Gustaaf, het Monster van de Motten, is niet meer

Er heerst grote verslagenheid bij de Koninklijke Tongerse Lijnvissers. Donderdag is het ‘Monster van de Motten’ gestorven. Meerval Gustaaf was meer dan dertig jaar de mascotte van de club. “Ik heb hem in 1985 nog op de vijver gezet”, zegt een bedroefde voorzitter Johhny Nijs.

Donderdagvoormiddag kwam Gustaaf met zijn reusachtige buik in de visvijver van stadspark De Motten bovendrijven. De meerval met een lengte van 2,37 meter en een gewicht van 70 kilogram was de koning van de vijver en de trots van de Koninklijke Tongerse Lijnvissers (KTV). “Ik heb hem eind 1985 op de grote visvijver van De Motten gezet. Toen was hij twee jaar. Een meerval kan tot zestig jaar worden. Tussen pot en pint hebben we hem Gustaaf gedoopt. Al dat verhuizen heeft hem geen goed gedaan. Maar aan de andere kant, hij is ook drie keer gevangen. En toen hij klein was heeft hij ook enkele keer aan onze lijnen gebengeld”, overschouwt Johnny het leven van meerval Gustaaf.

2 Gustaaf in 1985 toen hij door Johnny op de vijver werd gezet
DSS Gustaaf in 1985 toen hij door Johnny op de vijver werd gezet

In november werd de grote visvijver leeggepompt omwille van een grondige renovatie. Gustaaf en de andere vissen werden tijdelijk naar de vijver aan CC de Velinx gebracht, maar begin april zwom hij alweer in zijn vertrouwde wateren. “Ik zag het aankomen, Gustaaf zwom al enkele dagen onrustig rond”, zegt Johnny. “Hij was uit zijn doen en flink vermagerd. Tot donderdag onze Gustaaf de geest heeft gegeven.” 

Johnny haalde Gustaaf uit het water. “Of we een herdenking gaan houden? Ik denk het niet. Maar wat niet is, kan nog komen. De stadsdiensten zijn het kadaver komen halen. Hem laten opzetten zou veel geld kosten en in ons clubhuis is trouwens onvoldoende plaats voor zo’n kolos.” Gustaaf leeft nu voort in de Tongerse vissersverhalen die nog jaren over hem zullen worden verteld.  Wedden dat Gustaaf elk jaar wat groter en zwaarder wordt?

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Anthony Vandooren

    Jaen Wachtelaer, ik leef met je mee man. Ik heb hier ook een traantje moeten wegpinken bij jouw reactie. Ahahaha

  • Cedric Vloemans

    Jean Wachtelaer, Ik betwijfel dat zijn familie dit zal lezen. Het gaat over een vis. Lees zelf eerst eens het artikel alvorens je reageert...

Lees meer