2 Stan Reusen en Ronny Geris van de socialistische en christelijke vakbond.
Mine Dalemans Stan Reusen en Ronny Geris van de socialistische en christelijke vakbond.

Staking van chauffeurs stelplaats
De Lijn in Tongeren na zes uur voorbij

In de stelplaats van De Lijn in Tongeren is vanochtend een spontane staking uitgebroken. De 40 chauffeurs die  in de stelplaats aan de slag zijn, bleven binnen en geen enkele bus reed uit. Hierdoor konden leerlingen niet met de bus naar school en raakten mensen niet op hun werk. 

De aanleiding voor het neerleggen van het werk is het nijpend tekort aan personeel in de stelplaats. Ook de regeling van de verlofdagen is voor de chauffeurs en het ondersteunend personeel een bron van ergernis.

Oplossing

Er volgde in de stelplaats overleg tussen de verantwoordelijke van De Lijn in Tongeren en de vakbonden. Dat resulteerde in een akkoord, en na een werkonderbreking van goed zes uur reden opnieuw stads- en regiobussen uit. “Op korte termijn wordt de ploeg hier versterkt met twee chauffeurs”, zeggen Stan Reusen en Ronny Geris, respectievelijk van de socialistische en christelijke vakbond van het openbaar vervoer.

2 De bussen bleven in de stelplaats staan.
Mine Dalemans De bussen bleven in de stelplaats staan.

Betere communicatie

“De chauffeurs waren niet te spreken over het feit dat ze hun verlofdagen niet zelf kunnen bepalen. Aan de basis hiervan ligt in een verkeerd communicatie met de dagplanner bij De Lijn”, vertellen de vakbondsmensen. “Er is een betere communicatie beloofd. Ook de stijl van communiceren zal veranderen. Vroeger was het veeleer dwingend, nu zal meer naar de chauffeurs geluisterd worden. Als de dagplanner een bepaald probleem niet opgelost krijgt, wordt de teamcoach van de stelplaats ingeschakeld.” De voorbije dagen deden zich enkele akkefietjes voor die de emmer bij de chauffeurs deed overlopen. “Het verlof dat een chauffeur had aangevraagd, werd geweigerd, maar tegelijkertijd moest wel een chauffeur van de stelplaats van Tongeren naar Hasselt om daar een collega te vervangen. Dat viel in slechte aarde bij de chauffeur in Tongeren, maar alles is uitgepraat en de bussen rijden opnieuw”, aldus Stan Reusen en Ronny Geris.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer