Danny Stad, Suisse Tony Achtergale en Jean-Marie Vrijens mogen in Rome de inauguratie van de Zwitserse wachten bijwonen.
Foto Mine Dalemans Danny Stad, Suisse Tony Achtergale en Jean-Marie Vrijens mogen in Rome de inauguratie van de Zwitserse wachten bijwonen.

Suisse van bij ons mag inauguratie Zwitserse wachten bijwonen in Vaticaan

Tony Achtergale (59), de Suisse die al jaren in vol ornaat toezicht houdt bij vieringen in de basiliek, stapt met Jean-Marie Vrijens (60) en Danny Stas (52) op het vliegtuig naar Rome. Ze doen dat met een speciale bedoeling. "We gaan niet op audiënite bij de paus", vertelt Tony terwijl hij z'n uniform en sabel in zijn valies stopt. "We mogen de inauguratie van Zwitserse wachten bijwonen."

Normaal mag de plechtigheid en de eedaflegging enkel bijgewoond worden door de families van de Zwisterse wachten, een 120 man sterk korps dat in hun typische klederdracht met hellebaard en sabel - sinds kort mogen ze ook een vuurwapen dragen - instaat voor de beveiliging van de Sint-Pieterbasiliek, het plein rond de kerk en de paus. Het is dus hoogst uitzonderlijk dat buitenstaanders de inauguratie nu zaterdag mogen bijwonen.


"De eerste contacten werden gelegd toen de commandant van de Zwitserse wachten en een hellebaardier (een soort soldaat) naar de kroningsfeesten van vorig jaar zijn gekomen", aldus Danny Stas en Jean-Marie Vrijens.


"We hebben op de juiste deuren moeten kloppen. Zo stuurden we mails naar het Vaticaan en legden we contacten met de ambassadeur van de Heilgie Stoel. Alles is in orde, we hebben de juiste papieren om de inaugratie te mogen bijwonen." Voor Tony zou het de derde keer zijn dat hij bij de plechtigheid mag zijn. "Alleen, het is de eerste keer dat ik m'n uniform naar de inauguratie ga, compleet met sabel." De drie Tongenaren nemen ook als relatiegeschenk een medaille mee met de beeltenis van Tony Achtergale als Suisse in de Tongerse basiliek. (LXB)

Lees meer