Nathalie Volckaert (m.) en dochters Louise (l.) en Laurence (r.) Ameel verkopen chips ten voordele van het ALS-onderzoek. Achteraan v.l.n.r.: Anja Vanlerberghe, Johan Dekeyzer en Peggy Leys.
Benny Proot Nathalie Volckaert (m.) en dochters Louise (l.) en Laurence (r.) Ameel verkopen chips ten voordele van het ALS-onderzoek. Achteraan v.l.n.r.: Anja Vanlerberghe, Johan Dekeyzer en Peggy Leys.

"Hopen dat ALS ooit genezen kan worden"

WEDUWE EN DOCHTERS WIJDEN WARMSTE WEEK-ACTIE AAN OVERLEDEN JEAN-PAUL

Veel liever hadden ze op 22 november de 59ste verjaardag van hun vader en echtgenoot gevierd, maar dat is Nathalie Volckaert (49) en haar tweelingdochters Louise en Laurence (18) niet gegund. Zo'n 2,5 jaar geleden stierf Jean-Paul Ameel aan de spierziekte ALS. "Nu verkopen we chips om geld in te zamelen voor het onderzoek."

Nathalie (49) en haar tienerdochters kregen van het bedrijf Croky goede voorwaarden, waardoor ze de chips met een mooie winst kunnen verkopen ten voordele van de vzw 'Een hart voor ALS'. Heel graag zouden ze straks een opbrengst van 2.500 euro willen schenken in het kader van De Warmste Week.


De vzw ondersteunt en bevordert het wetenschappelijk onderzoek naar ALS. Dat is een aandoening van de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenstam. Gemiddeld binnen de drie jaar na de diagnose overlijden de meeste patiënten doordat de totaal verzwakte ademhalingsspieren uitvallen.

Heel snel gegaan

"Vorig jaar waren we nog niet klaar om iets op poten te zetten. Nu wel", vertellen Nathalie en haar dochters Louise en Laurence. "In het voorjaar van 2014 was mijn man Jean-Paul plots sterk vermagerd ter hoogte van zijn schouders", doet Nathalie het verhaal. "Zijn fijne motoriek ging zienderogen achteruit. In mei van dat jaar kregen we de harde diagnose: ALS. Geneesmiddelen om de ziekte te stoppen of te genezen bestaan er niet en dus wist ook Jean-Paul heel goed wat hem te wachten stond. Van dan af is het heel snel gegaan... (even stil). Jean-Paul praatte met ons niet graag over de ziekte of over de dood. Op 22 november 2014, wat zijn laatste verjaardag zou zijn, was hij erg emotioneel. De tranen vloeiden. Zijn tongbewegingen waren al moeilijker geworden en hij weigerde hulpmiddelen die zijn leven misschien wat zouden kunnen verlengen."

Juni 2015

"De laatste weken vóór zijn dood kon hij niet meer spreken. In zijn ziekenhuisbed thuis is hij uiteindelijk in juni 2015 gestorven, de nacht voor euthanasie zou uitgevoerd worden. Geloof me: we zijn met ons gezin door de hel gegaan. Laat ons hopen dat ALS ooit genezen zal kunnen worden."

Volleybalclub

Jean-Paul was zelf een sportliefhebber in hart en nieren. Zo zat hij in het bestuur van het de lokale volleybalclub VKT Torhout.


De sporthal was zijn tweede thuis. De club ondersteunt de verkoop van de chips dan ook met plezier. Vandaag (zaterdag) om 17 uur wordt chips verkocht tijdens een bekerwedstrijd.


Ook voetbal was een passie van Jean-Paul, zij het dan passief. Eén keer kreeg Nathalie haar man, tijdens zijn ziekte, nog mee naar buiten: als vip met zijn rolstoel naar een wedstrijd van zijn Club Brugge. "Blauw-Zwart was voor Jean-Paul erg belangrijk. Wat heeft hij die dag genoten..."


Chips kopen ten voordele van de vzw 'Een hart voor ALS' kan op de kerstmarkt in Torhout of via 0475/51.41.25 of


nathalievolckaert@telenet.be.

Lees meer