De rechtbank in Brugge.
Benny Proot De rechtbank in Brugge.

Man riskeert 5 jaar cel voor jarenlange aanranding van 13-jarige stiefdochter: “Het gebeurde maar één keer”

Een 43-jarige Ichtegemnaar riskeert 5 jaar cel voor de jarenlange aanranding van zijn stiefdochter. Het meisje was op het moment van de feiten tussen 10 en 13 jaar oud. De man blijft volhouden dat de aanranding maar één maal plaatsvond. Opvallend genoeg is hij nog steeds samen met de moeder van het meisje.

De politie werd op 24 april 2017 naar de woning van M.D. en zijn partner geroepen in Ichtegem. De 13-jarige stiefdochter van de veertiger was in alle staten en had zich opgesloten op haar kamer. Het meisje vertelde aan de politie dat ze al zeker drie jaar lang betast werd door haar stiefvader. De man werd geconfronteerd met de verklaringen van zijn stiefdochter, maar ontkende met klem. In de zomer van vorig jaar werd hij opgeroepen voor een test aan de leugendetector. Kort voor aanvang ging de man door de knieën. Hij bekende dat hij zijn stiefdochter had aangerand, al stelde hij dat het slechts éénmalig was gebeurd. Na de bekentenissen besliste de onderzoeksrechter om M.D. op 11 juli onder aanhoudingsmandaat te plaatsen.

In de steek gelaten

De man kwam op 9 januari van dit jaar voorwaardelijk vrij en liet zich maandagmorgen door zijn advocaat vertegenwoordigen in de rechtbank. Het parket vorderde een celstraf van 5 jaar, waarvan een deel eventueel gekoppeld aan voorwaarden. “Dit zijn ronduit verwerpelijke feiten", stelde de procureur. “Het is schrijnend dat het slachtoffer na haar verklaringen in de steek gelaten werd door haar moeder en grootmoeder. Ze werd als minderjarige geïsoleerd, terwijl ze eigenlijk beschermd had moeten worden.” 

Het slachtoffer wordt intussen opgevangen door haar biologische vader. De man kwam een schadevergoeding van 1 euro vragen. De verdediging vroeg de gunst van de opschorting, gekoppeld aan voorwaarden. “Mijn cliënt blijft erbij dat de aanranding slechts één keer gebeurde”, pleitte de advocaat van M.D. “Hij heeft spijt van de feiten en zat al 6 maanden in voorhechtenis. In de gevangenis werd hij geviseerd door medegedetineerden. Het was voor hem geen gemakkelijke periode. Hij kampte met een alcoholprobleem, maar heeft sinds zijn aanhouding niet meer gedronken.” Opvallend genoeg bleek tijdens de zitting dat M.D. nog steeds samen is met de moeder van het slachtoffer. Op 15 juni kent hij zijn straf.

Lees meer