Metingen negatief: geen verontreiniging door asbest

Bij de verwoestende brand van een villa in de Revinzestraat in Torhout dinsdag is uiteindelijk geen asbest verspreid geworden via de rookwolken. De leien dakpannen van de oude villa bevatten zowel witte als blauwe asbest, maar door de intensiteit van de brand is alles ter plaatse in het vuur gebleven.


Enkel de site rond de villa is dus verontreinigd. Er waren ook roetdeeltjes neergekomen in de directe buurt van de gebouwen van Spillier, de Opelgarage en de overzijde van de Vredelaan. "We kregen donderdag eerst de resultaten binnen van de luchtmetingen en die waren allemaal gunstig", zegt burgemeester Kristof Audenaert.


"Er was geen vervuiling in de lucht. De Opelgarage kon dus heropenen. Op de resultaten van het onderzoek van de roetdeeltjes was het wat langer wachten. Maar het blijkt nu ook dat die geen asbestdeeltjes bevatten. De verontreiniging heeft zich dus niet verder verspreid, wat erg goed nieuws is. De maatregelen die van kracht waren, kunnen dus ook opgeheven worden." Dankzij de regen was het gevaar van verdere verspreiding via de lucht sowieso ook beperkt.


Naar de oorzaak van de brand is het nog steeds gissen. De branddeskundige kon het instabiele gebouw nog niet betreden. Wie nog vragen heeft over mogelijke asbestdeeltjes kan bellen naar het nummer 050/22.11.22. (JHM)

Lees meer