Het jumelagecomité van Lichtervelde ontving twee weken geleden nog 26 gasten uit Audruicq op kinderboerderij Den Ast.
Sam Vanacker Het jumelagecomité van Lichtervelde ontving twee weken geleden nog 26 gasten uit Audruicq op kinderboerderij Den Ast.

Nieuwe verkaveling Leysafortstraat wordt ‘Ouderwijk’ ter ere van jumelage met Audruicq

De nieuwe verkaveling van Durabrik in de Leysafortstraat zal de naam ‘Ouderwijk’ dragen, verwijzend naar de jumelage van Lichtervelde met de Franse regio Audruicq. Om eventuele misvattingen als zou het om een wijk voor ouderen gaan te vermijden, zal er een infopaneel komen met een woordje uitleg aan de ingang van de wijk.

Lichtervelde en het CCRA (Communauté de communes de la région d’Audruicq) zijn sinds 2008 officieel gejumeleerd dankzij het chicoreiverleden van beide gemeentes. Het komende jaar werken Lichtervelde en Audruicq zelfs met Europese subsidies aan een project om dat verleden sterker in de kijker te zetten. Dat de cultuurraad nu met de naam Ouderwijk op de proppen komt voor de nieuwe verkaveling kadert binnen dat gedeelde verleden, want Ouderwijk is van oudsher de Nederlandse naam voor de gemeente in Frans-Vlaanderen. 

Infobord

De naam werd unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad, met dien verstande dat er een infobord moet komen aan de ingang van de wijk met een woordje uitleg over de naam. Zo wil men eventuele misvattingen als zou het om een wijk voor ouderen gaan vermijden. 

Oppositieraadslid Brand Perneel (N-VA) had wel een bedenking. “We gaan het punt goedkeuren met onze fractie, maar ik ben niet enthousiast over het feit dat de naam van een Franse gemeente straks opduikt in Lichtervelde.  Laat ons hopen dat er in Audruicq straks ook een Lichtervelde-wijk komt.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer