De dief sloeg toe in de kerk van Kortemark.
Google Street View De dief sloeg toe in de kerk van Kortemark.

Offerblokdief beweert gewoon ‘vrome christen’ te zijn: “Het komt door de duivel dat hij voor rechter moet verschijnen”

Een 46-jarige kerel riskeert een jaar cel voor minstens zes offerblokdiefstallen in de kerk van Kortemark. Hij werd geklist door een ijverige voorzitter van de plaatselijke kerkfabriek, maar ontkent de diefstallen met klem. “Ik ben gewoon een vrome christen”, verklaarde hij na zijn arrestatie. “Als ik voor de rechter moet verschijnen, komt dat door de duivel.”

Bij de kerkfabriek heerste al in juni 2017 een vermoeden dat er uit het offerblok in de kerk van Kortemark af en toe geld werd gestolen. Ze plaatste daarom zelf een camera. Op de beelden was te zien hoe een verdachte man op geregelde tijdstippen vreemde bewegingen maakte aan het bewuste offerblok. Op 24 februari 2018 besloot de voorzitter van de kerkfabriek de vermoedelijke dief te volgen met zijn wagen. Hij hield eerst halt aan de kerk van Ichtegem, maar die bleek gesloten. Uiteindelijk kon de politie Constantin-Emanuel J. in de buurt van Gistel oppakken.

Rolmeter

Hij had een rolmeter op zak, die door dieven als ‘kleefstok’ wordt gebruikt om geld uit offerblokken te halen. In de middenconsole van zijn wagen bleek bovendien 138 euro aan kleingeld te zitten. J. ontkende ook maar iets met diefstallen te maken te hebben. “Hij hing zogezegd hele dagen rond in kerken, omdat hij een vrome christen is", stelde procureur Emilie Lingier. “De beklaagde stak naar eigen zeggen zélf geregeld geld in de offerblokken. Zijn vreemde bewegingen verklaarde hij doordat muntstukken soms bleven steken en moesten losgemaakt worden.” 

Naast zijn ontkenning legde J. nog wel meer vreemde verklaringen af. “De kerk in Kortemark was volgens hem bezeten door de duivel. Het kwam ook door die duivel dat hij hier vandaag moest terechtstaan.”

Onderzoek wees uit dat de Roemeen in aanmerking komt voor minstens zes offerblokdiefstallen tussen december 2017 en de dag van zijn arrestatie in de kerk van Kortemark. In Duitsland en Roemenië kreeg hij al jaren cel voor gelijkaardige feiten. Voor zijn proces in Brugge kwam de man niet opdagen. Hij riskeert bij verstek één jaar gevangenisstraf. Uitspraak op 16 juni.

Lees meer