In de buitenschoolse kinderopvang raakten drie medewerkster besmet met corona.
Benny Proot In de buitenschoolse kinderopvang raakten drie medewerkster besmet met corona.

Zes medewerkers en twintigtal kinderen moeten mogelijk in quarantaine nadat corona werd vastgesteld in buitenschoolse kinderopvang

Drie medewerkers van de buitenschoolse kinderopvang van FERM in Hertsberge hebben de voorbije weken positief getest op corona. Dat bevestigt regioverantwoordelijke Ingrid Jacobs. “De personeelsleden zijn in quarantaine geplaatst, maar mogelijk zijn nog extra maatregelen nodig”, klinkt het. Een tijdelijke sluiting van de opvang of een quarantaine van zes medewerkers en een twintigtal kinderen behoren tot de opties.

De eerste positieve test van een begeleidster dateert al van 29 april. In de weken nadien testten nog eens twee medewerksters van de FERM Kinderopvang positief op Covid-19. “De richtlijnen waren toen heel duidelijk", zegt regioverantwoordelijke Ingrid Jacobs. “De begeleidsters werden meteen in quarantaine geplaatst en zijn intussen aan de beterhand. Iedereen die met hen contact had gehad, mocht verder werken zolang ze geen symptomen vertoonden. Ook aan de ouders van de kinderen werd gevraagd alert te zijn voor symptomen die konden wijzen op corona.”

Sluiting of quarantaine

Door de versoepeling van de maatregelen werden afgelopen weekend ook de richtlijnen voor de kinderopvang gewijzigd. Iedereen die in contact kwam met personen bij wie Covid-19 werd vastgesteld, moet twee weken in quarantaine. FERM Kinderopvang overlegt woensdagnamiddag met Kind en Gezin en het Agentschap Zorg en Gezondheid over eventueel verdere maatregelen. “Omdat de besmettingen al van enige tijd terug dateren, is het niet volledig duidelijk wat wij moeten doen”, stelt Jacobs. “Een tijdelijke sluiting of quarantainemaatregel behoren tot de mogelijkheden. In dat laatste geval zou het gaan om een twintigtal lagereschoolkinderen en kleuters en zes medewerkers. We hopen zo snel mogelijk verder nieuws te krijgen.”

Burgemeester Jan de Keyser (CD&V) hoopt alvast dat het niet zover komt. “We zijn dankbaar dat dit probleem door FERM-kinderopvang van in het begin professioneel werd aangepakt”, zegt hij. “Nu heerst echter veel onzekerheid. We begrijpen dat dit bij de ouders voor ongerustheid kan zorgen. Dit geldt evenzeer voor de medewerkers van FERM. Een opvang sluiten en eventuele quarantaine heeft verregaande gevolgen voor de betrokkenen. We hopen dat er andere veilige oplossingen zijn om verder te werken.”

Lees meer