3 De vrijgesproken bestuurder Stijn Wouters (vooraan) en advocaat Dirk Victor Bogaerts (rechts) met de nabestaanden van Dimitri Truyts. Zij hebben Wouters nooit iets verweten.
Jef Van Nooten De vrijgesproken bestuurder Stijn Wouters (vooraan) en advocaat Dirk Victor Bogaerts (rechts) met de nabestaanden van Dimitri Truyts. Zij hebben Wouters nooit iets verweten.

Bestuurder gaat vrijuit voor dodelijk ongeval: “Blij voor Stijn, maar wie is dan wel schuldig?”

De 34-jarige Stijn Wouters uit Tremelo is vrijgesproken voor het zware ongeval waarbij zijn twee vrienden om het leven kwamen op de Booischotseweg in Hulshout. Volgens de rechter zijn er te veel twijfels over de precieze omstandigheden van het ongeval. “We zijn blij voor Stijn, maar wie is dan wel schuldig aan hun dood?”, vragen de nabestaanden zich af.

Opluchting. Dat gevoel overheerste toen de politierechter in Turnhout bekend maakte dat Stijn Wouters (34) uit Tremelo vrijuit gaat voor het dodelijke ongeval waarbij Dimitri Truyts (25) en Daisy Vermeulen (31) uit Herenthout ruim twee jaar geleden om het leven kwamen. 

Nooit iets verweten

Niet alleen opluchting bij Stijn Wouters zelf. Ook bij de nabestaanden die heel het proces hebben bijgewoond. Zij hebben Stijn nooit iets kwalijk genomen, en kunnen zich dus vinden in de vrijspraak. “We zijn opgelucht voor Stijn. We hebben hem nooit iets verweten. Hij was de beste kameraad van mijn broer. We waren vanaf het begin overtuigd dat hij niet in de fout was gegaan. We zijn dus blij voor hem”, reageert Andy Truyts, broer van slachtoffer Dimitri.

Twijfel

De vrijspraak kwam er op basis van twijfel. Volgens de rechter is het onmogelijk om de exacte omstandigheden van het ongeval te kennen. 

Het ongeval gebeurde op 18 december 2016 op de Booischotseweg in Hulshout. Stijn Wouters zat aan het stuur van een wagen. Bij hem zaten zijn vrienden Dimitri Truyts en Daisy Vermeulen. Op een bepaald moment is de wagen van Stijn Wouters naar links uitgeweken. Hij tikte daar een tegenligger aan, begon te slingeren en botste tegen een tweede wagen. Wouters belandde in een coma en kan zich van het ongeval niks herinneren. Zijn twee passagiers overleefden het ongeval niet.

3 Het ongeval vond plaats op 18 december 2016 op de Booischotsesteenweg in Hulshout.
Vanderveken Het ongeval vond plaats op 18 december 2016 op de Booischotsesteenweg in Hulshout.

Het openbaar ministerie vorderde een voorwaardelijke gevangenisstraf en een effectief rijverbod tegen Stijn Wouters, omdat hij volgens de aanklager verantwoordelijk was voor het dodelijke ongeval. Het was immers hij die van zijn rijvak was afgeweken. Maar waarom was hij afgeweken? Volgens de ene getuige was hij zijn auto al een tijdje aan het slingeren, volgens de een andere getuige moest hij een noodmanoeuvre uitvoeren omdat er plots een bestelwagen vanuit een zijstraat de hoofdweg opdraaide. 

“We weten het niet”

Om duidelijkheid te krijgen, besliste de rechter om de getuigen op het proces zelf te ondervragen. Tijdens dat verhoor bleek dat die ene getuige toch niet meer zo zeker was dat de auto al langer aan het slingeren was. “Het getuigenverhoor heeft duidelijk gemaakt dat er twijfels bestaan over een deel van de verklaringen in het dossier. De rechtbank is dus niet zeker dat het voertuig van Stijn Wouters al aan het slingeren was voor de eerste aanrijding. We kunnen niet weten welke piste de juiste is. De beklaagde moet dus vrijgesproken worden wegens twijfel. Dat wil niet zeggen dat er een andere bestuurder in de fout is gegaan. Het wil zeggen dat we het niet weten”, motiveert de politierechter.

We zullen wellicht nooit weten hoe het ongeval precies is gebeurd. Dat dragen we de rest van ons leven mee

Andy Truyts

En net daarom maakte de opluchting bij de nabestaanden al snel plaats voor nieuwe vraagtekens. “We zijn blij voor Stijn, maar dit maakt wel dat we nog altijd niet weten wie er in fout is geweest. Ik zou wel willen dat de juiste persoon gestraft wordt, of tenminste dat we weten hoe het ongeval precies is gebeurd. Maar dat zullen we wellicht nooit weten. Dat blijft wegen op ons. Ik heb het daar nog altijd heel moeilijk mee, en dat blijft waarschijnlijk de rest van ons leven zo”, aldus nog Andy Truyts.

Verwijten

Stijn Wouters, die werd bijgestaan door advocaat Dirk Victor Bogaerts, reageert opgelucht. “Afsluiten zal ik dit nooit kunnen doen. Maar ik kan nu tenminste zeggen dat ik niet schuldig ben aan de dood van mijn twee vrienden. Ik heb heel veel verwijten naar mijn hoofd gekregen. Niet van de nabestaanden, maar van vrienden van de slachtoffers. Ze noemden me een moordenaar. Sommigen dachten zelfs dat ik het expres had gedaan. Had één van de auto’s maar een dashcam gehad. Dan had iedereen precies geweten wat er gebeurd was.”

3 Het ongeval eiste twee doden.
Vanderveken Het ongeval eiste twee doden.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer