Vanaf september is hier de stadsbibliotheek gevestigd.
David Legreve Vanaf september is hier de stadsbibliotheek gevestigd.

Stad verhoogt lidgeld bibliotheek van 4 naar 10 euro

Aan de verhuis van de stadsbibliotheek naar Het Predikheren hangt een prijskaartje voor de abonnees. Het lidgeld voor Mechelaars stijgt van 4 naar 10 euro.

De gemeenteraad keurde maandagavond de aanpassing van het bibliotheekreglement meerderheid tegen oppositie goed. De voltallige oppositie slikt de prijsverhoging niet. Voor Mechelaars gaat het jaarlijkse lidgeld van 4 naar 10 euro, voor niet-Mechelaars van 8 naar 15 euro.

“Dit is de zoveelste dienstverlening die duurder wordt. Wij willen een toegankelijke bibliotheek voor alle Mechelaars”, protesteerde Caroline Gennez (sp.a). De andere oppositiepartijen dachten er precies hetzelfde over. Stefaan Deleus (CD&V) wees er ook op dat nu nog gratis reservaties voortaan 1 euro zullen kosten. Dirk Tuypens vindt dat de openingsuren ruimer mogen zijn. Deze blijven identiek aan de huidige bibliotheek in de Moensstraat.

Cultuurschepen Björn Siffer (Groen) wees erop dat er sinds 2001 geen verhoging van het tarief is geweest. “Gebruikers krijgen met Het Predikheren een volledig nieuw gebouw en extra service op het vlak van ICT. Het is een faire prijs.” Hij wees er ook op dat de bibliotheek voor minderjarige gebruikers gratis blijft en het tarief voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming ongewijzigd blijft.

Wat betreft de openingsuren, laat hij weten dat de werking na enkele maanden geëvalueerd zal worden. “Waar nodig sturen we bij.”

Duurste

Het Mechelse magazine As Gau Paust maakte intussen de vergelijking met de openbare bibliotheken in de andere centrumsteden en kwam tot het besluit dat nergens het lidgeld duurder is voor volwassenen. “Mechelen heeft straks niet alleen meer de mooiste, maar ook de duurste bibliotheek van alle centrumsteden”, luidt de conclusie.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • LINDA BOONROOY

    Aan 0,83 euro de maand, jawade das duur ;)

Lees meer