Regisseur Jan Vandermotte
Foto rv Regisseur Jan Vandermotte

Thibau en Sven Nys rouwen om overlijden Jan Vandermotte (62), de man die DNA Nys regisseerde

Jan Vandermotte, streekgenoot van Sven Nys en regisseur van de tweedelige Eén-documentaire DNA Nys, is zaterdag overleden. Jan Vandermotte volgde veldrijder Sven Nys in het afscheidsjaar van zijn carrière. Hij liep ook twee jaar in de voetsporen van vader en zoon Thibau Nys. De regisseur uit Begijnendijk verloor zijn strijd tegen kanker op 62-jarige leeftijd. Hij laat een kind en partner achter. 

Jan Vandermotte is geen onbekend figuur in onze regio. De regisseur uit Begijnendijk maakte heel wat tv-programma’s en heeft een palmares om U tegen te zeggen. Zo regisseerde hij ‘Sven, Het Laatste jaar’ en de tweedelige Eén-documentaire DNA Nys. Daarnaast heeft Vandermotte meegewerkt aan Fata Morgana, De Buurtpolitie, Spoorloos, Huizenjacht, Rapport Quisquater en nog tal van andere televisieprogramma’s. Jan werkte ook samen met Hotel Hungaria, het productiehuis dat lange tijd aan de Vaart in Leuven gevestigd was.

Hechte vriend

De regisseur werd een hechte vriend van de ganse familie Nys. Hij volgde Sven Nys in het laatste jaar van zijn succesvolle carrière en liep nadien twee jaar in de voetsporen van vader én zoon Thibau Nys. Met zijn productiehuis Watertower TV maakte hij ook een driedelige documentaire over het carrièreslot van Philippe Gilbert. De 62-jarige man uit Begijnendijk verloor zaterdag zijn strijd tegen kanker.  “Zoveel mooie herinneringen. Veel te vroeg en veel te snel. Heel veel sterkte aan de familie en vrienden van Jan. We gaan je missen makker”, laat voormalig veldrijder en goede vriend Sven Nys op sociale media weten.

Zege opgedragen aan Jan

Een zondag met gemengde gevoelens, ook voor Thibau Nys. De 16-jarige veldrijder won in Gieten de eerste manche van de superprestige veldrijden bij de junioren. Het is zijn vierde opeenvolgende zege, na Iowa, Waterloo en Pelt. Nys junior droeg zijn overwinning op aan zijn overleden vriend Jan Vandermotte. “Jan, een geweldige kerel met een geweldige passie voor de koers, was zo’n beetje familie geworden. Hij kwam haast wekelijks bij ons over de vloer”, aldus Thibau, die Vandermotte eerde met een gepast zegegebaar. Aan de finish wees hij met beide wijsvingers naar de hemel. “Ik heb veel aan hem gedacht tijdens de wedstrijd. Dit is zó triest. Een zwaar verlies. Voor zijn naaste familie, voor ons, maar bij uitbreiding voor de hele televisie- en wielerwereld. Met z’n allen bewaren we mooie herinneringen aan Jan”, klinkt het bij Thibau.

Ondanks zijn slepende ziekte, kwam het overlijden van Vandermotte toch onverwacht. Hij is blijven doorwerken tot de laatste snik en zou volgende week Thibau nog vergezellen naar de derde Wereldbekermanche in het Zwitserse Bern.  

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer