De provincie Vlaams-Brabant bekroonde 18 gemeenten ‘Toegankelijk’
Foto rv De provincie Vlaams-Brabant bekroonde 18 gemeenten ‘Toegankelijk’

Tremelo mag zich een toegankelijke gemeente noemen

Tremelo mag zich de komende twee jaar een toegankelijke gemeente noemen. Dat maakte de provincie Vlaams-Brabant bekend. Samen met 17 andere Vlaams-Brabantse gemeenten voerde Tremelo het afgelopen jaar het provinciale actieprogramma rond toegankelijkheid uit en hiervoor ontvingen ze het handvest. Dat wil zeggen dat wie minder mobiel is of een andere beperking heeft toch vlot door de gemeente geraakt. 

“We hechten veel belang aan toegankelijkheid voor personen met een beperking en ouderen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “Toegankelijkheid vormt voor 20% van de bevolking immers de basisvoorwaarde om te kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. De lokale besturen spelen hierin een cruciale rol en zijn dan ook onze voornaamste partners. Vandaar dat we de campagne ‘Jouw gemeente, toegankelijke gemeente? Samen werken we eraan!’ hernomen hebben”, aldus Dehaene. Die campagne omvatte een 10-puntenprogramma waaraan de gemeenten moesten werken. Belangrijke punten uit het programma zijn parkeerplaatsen en handelszaken screenen, de organisatie van een toegankelijk evenement en een knelpuntwandeling organiseren. De gemeente Tremelo heeft alle punten gerealiseerd en mag daarom tot eind 2021 de titel van toegankelijke gemeente dragen. Hiervoor krijgt de gemeente een handvest en een logo voor op de website. 

Naast Tremelo mochten ook de gemeenten Aarschot, Affligem, Diest, Halle, Huldenberg, Kapelle-op-den-Bos, Lennik, Leuven, Lubbeek, Machelen, Merchtem, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Vilvoorde, Zaventem, Zemst en Zoutleeuw de titel in ontvangst nemen.

Lees meer