Monique Swinnen, gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant, tijdens de voorstelling van het nieuwe Damiaanjaar in Tremelo
Vertommen Monique Swinnen, gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant, tijdens de voorstelling van het nieuwe Damiaanjaar in Tremelo

Tremelo viert tien jaar heiligverklaring van Pater Damiaan!

Op 11 oktober 2019 vieren we de 10e verjaardag van de heiligverklaring van onze grootste Belg Pater Damiaan. Damiaanmuseum vzw laat deze verjaardag niet zomaar voorbij gaan. Samen met haar partners plant het een nieuw Damiaanjaar onder het motto ‘Damiaan Inspireert’. De nieuwe activiteiten en initiatieven werden vandaag voorgesteld in het Damiaanmuseum in Tremelo.

Pater Damiaan (1840-1889) leefde dan wel twee eeuwen geleden, toch blijven zijn boodschap en waarden van verbondenheid, respect en solidariteit over grenzen heen brandend actueel. “Wij willen ons in beweging laten zetten door Damiaan zelf en een site uitbouwen waar verbondenheid en zorg voor mensen de aandacht krijgen”, aldus Bart Massart, voorzitter Damiaanmuseum vzw. “Als gemeente Tremelo willen wij uiteraard ook ons steentje bijdragen, want wij zijn enorm trots om zo’n man in onze gemeente te herdenken”, zegt Bert De Wit, burgemeester van Tremelo.

‘Damiaan Inspireert’

Vzw Damiaanmuseum in Tremelo en ‘Damiaan Vandaag’ in Leuven lanceren daarom de nieuwe Damiaanbeweging ‘Damiaan Inspireert’, die de brede samenleving opnieuw wil inspireren met Damiaans boodschap en waarden: “We willen van Damiaan iets duurzaams maken. Het is tijd om een soort Damiaanpact te sluiten”, aldus Ruben Boon, projectleider ‘Damiaan Inspireert’. 

Tal van activiteiten 

Zowel in Tremelo, als in Leuven worden verschillende feestelijkheden georganiseerd. Zondag 12 mei staat er een Damiaanviering gepland in de Sint-Antoniuskapel, op het Pater Damiaanplein, in Leuven. Nadien reiken de paters van de Heilige Harten de vierde Damiaanprijs uit. Dit is de prijs voor mensen of organisaties die zich dagelijks inzetten voor mensen in nood.

Op Hemelvaartsdag wordt er ‘Damiaan Beweegt’ georganiseerd, volgens de organisatie hét solidariteitsfestival dat iedereen samenbrengt. Het jaarlijks wandelevenement krijgt dit jaar dus een extra feestelijk kleedje. Wandelen, fietsen, cruisen met de moto, live optredens, marktjes of kinderanimatie? Voor ieder wat wils op deze dag. De Damiaanrun door het woon- en zorgcentrum in Tremelo sluit dit festival af.

Op zondag 7 juli kan je deelnemen aan de Damiaanfietstocht van Leuven naar Tremelo. De fietstocht vertrekt in Leuven en gaat via Kessel-Lo, Wijgmaal, Tildonk en Werchter naar Tremelo. Dit alles zo’n 34 km. De deelname is kosteloos.

In september zal de organisatie nog andere activiteiten aankondigen, die zullen doorgaan in oktober. Het Damiaanjaar startte op 15 april 2019 en loopt nog tot 11 oktober 2020.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer