In het 25 meter bad werden kilo's beton gestort als extra fundering.
Foto Wiggenraad In het 25 meter bad werden kilo's beton gestort als extra fundering.

4 miljoen kilo beton redt zwembad

NIEUW ZWEMPARADIJS ZONDAG TE BEZOEKEN TIJDENS OPEN WERVENDAG

Maar liefst 4 miljoen kilogram beton werd er de voorbije weken in zwembad Stadspark gestort als extra fundering. Dat moet definitief komaf maken met de problemen uit het verleden. Het zwembad heropent wellicht op 16 december. Wie zo lang niet wil wachten, kan zondag alvast een kijkje komen nemen tijdens Open Wervendag.

De renovatiewerken van zwembad Stadspark in Turnhout zitten perfect op schema. De aannemer wil nog voor het bouwverlof alle betonwerkzaamheden afronden. Na het bouwverlof kan dan gestart worden met de afwerking om uiteindelijk op 16 december het zwembad te heropenen. Het zal dan meer dan 5 jaar geleden zijn dat inwoners van de stad Turnhout nog eens een duik konden nemen in het overdekt zwembad in hun stad. Want na aanhoudende problemen besliste de stad in april 2011 om het zwembad te sluiten totdat er een definitieve oplossing was. Uiteindelijk werd er in zee gegaan met de zwembadgroep Optisport-Pellikaan-ESSA die het zwembad ook zal uitbaten. Om de problemen van op te lossen, voert de zwembadgroep structurele verbeteringswerken uit. "Onder meer de kelder, de zwembadkuipen, de vloeren, de technische ruimtes en de technische installaties worden onder handen genomen", vertelt werfleider Patrick Hubner. "Zo wordt de fundering aangepast aan de specifieke ondergrond in het stadspark. Daarvoor werden zowel de badkuipen als de kelderruimtes vol gestort met beton. In het gebouw zit nu zo'n 210 camions of 4 miljoen kilogram beton."


Dat moet voorkomen dat de zwembadkuipen in de toekomst omhoog gestuwd worden door het opstijgende grondwater. Eénmaal het vernieuwde zwembad klaar is, zal er van dat vulbeton niks meer te zien zijn. "Tijdens het zwemmen, zal je niet ervaren dat er zoveel beton onder het water zit. Dat kunnen mensen alleen zondag zien, tijdens de Open Wervendag", zegt Hubner. "Door het vele beton is het momenteel wel moeilijk voor te stellen hoe het zwembad er precies zal gaan uitzien. De badkuipen zijn nog niet betegeld. Daarom zullen we zondag op verscheidene plaatsen in het zwembad grote 3D-tekeningen ophangen zodat bezoekers goed kunnen zien wat het gaat worden", weet Hubner.

Opening in december

Het hele gebouw krijgt immers een grondige facelift. Zo komt er naast het 25 meter bad met beweegbare bodem ook een doelgroepenbad van 14 meter met beweegbare bodem, een glijbaan van 74 meter, een sauna, drie stoomcabines, een whirlpool, een kinderwereld met piratenthema, een interactieve wand en een cafetaria.


"De herinrichting en afwerking staat gepland voor na het bouwverlof. Tegen de jaarwisseling kan er dan opnieuw gezwommen worden in Turnhout", besluit Patrick Hubner. Burgemeester Eric Vos is verheugd dat de renovatiewerken op schema zitten. "Heel Turnhout en omstreken zit te wachten om opnieuw te kunnen zwemmen. Zondag tussen 10 uur en 17 uur kunnen ze alvast een preview krijgen."


De zwembadgroep Optisport-Pellikaan-ESSA heeft een akkoord met de stad om zwembad Stadspark gedurende 20 jaar uit te baten. De groep krijgt daarvoor een jaarlijkse werkingssubsidie van 1.150.000 euro.

Lees meer