6 Leen Verwaest (midden) achter de toog van haar café.
Peter Vanderveken Leen Verwaest (midden) achter de toog van haar café.

Bazin café Chaos legt sluitingsuur naast zich neer: “We gaan dit juridisch aanvechten”

Leen Verwaest van café Chaos in Turnhout stak zaterdagavond net als haar Antwerpse collega’s eind vorige week  virtueel haar middelvinger op naar de maatregelen van gouverneur Cathy Berx. Op haar Facebook plaatste ze vrijdagavond al het bericht dat ze zaterdag tot 1 uur wilde open blijven. Uiteindelijk kwam de politie iets na 23 uur al langs en werd het café gemoedelijk ontruimd. Het terras zat nog bomvol. “We wilden geen amok maken, maar alleen een signaal geven.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Met veel aandacht heb ik naar uw persconferentie geluisterd van heden. Verbaasd en huilend ben ik de trap opgelopen. En neen ik ben geen flauwe dame. Met 50 % omzet en een dubbele personeelskost om alles naar goeddunken te handhaven steek ik maandelijks geld bij in de zaak. Ik ben moe gestreden en op de koop toe moet ik vanavond een vol caféterras om 23 uur de deur wijzen. Deze mensen hebben geen avondklok meer. Alleen ik heb er nog één (...).  Ik vraag met aandrang om in het avondjournaal deze maatregel terug te schroeven of de horeca gelijk te stellen met de avondklok van de gewone burger. Geen sluitingsuur meer dus. (...) Ik heb mijn klanten alvast opgeroepen om naar een andere provincie te gaan vanavond of om met flesje wijn of cava langs het kanaal te gaan zitten, dan hoeven ze alvast niet om 23 uur naar huis. (...) De sector eens raadplegen zou mooi zijn alvorens deze beslissingen te nemen.”

6 Leen Verwaest in overleg met de politie.
Peter Vanderveken Leen Verwaest in overleg met de politie.

Voorgaande brief - dit is slechts een deel - publiceerde Leen Verwaest vrijdag op  Facebook na de persconferentie van Cathy Berx. “Ik zwijg niet meer”, zuchten Leen Verwaest en Joerie Raamaekers van café Chaos. “Ons hoofd ligt toch al op het kapblok. En ik wil opkomen voor collega’s die het nog veel moeilijker hebben als wij en die niet de luxe hebben om al heel wat jaren iets opzij gezet te hebben. En we willen ook geen amok. Geen ruzie met de politie.  We gaan niet smijten met tafels en stoelen. Natuurlijk wisten we dat ze zouden komen, maar ergens toonde de politie wel begrip. Het is gewoon absurd. Weet je dat hier klanten komen die binnenkomen en vragen om hun fles wijn even koud te leggen die ze straks nog ergens op de Grote Markt of elders gezellig gaan leegdrinken?” Het was overigens burgemeester Paul Van Miert die vrijdag in een artikel op hln.be ook al aangaf voorstander te zijn voor een sluitingsuur van de horeca om 1 uur.

6 Joerie Raamaekers, Leen Verwaest en Dries Verdick.
Peter Vanderveken Joerie Raamaekers, Leen Verwaest en Dries Verdick.

Zwarte Ruiter

Dries Verdick van café Zwarte Ruiter op de Grote Markt sluit zich aan bij de woorden van Leen. Samen met zijn compagnon en oprichter van de jongerenkroeg Tom Antonis besloten ze onlangs om al zeker tot eind augustus de deuren te sluiten. “Het is gewoon niet meer rendabel voor ons”, zucht Verdick. “We waren het ook ergens beu om nog eens opnieuw de strenge politieagent te spelen. En we waren al streng in tegenstelling tot wat er door sommigen gezegd werd.” 

De uitbaters vragen zich ook af of ze bij de provincie beseffen hoe hard het mes snijdt. “Tussen 23 en 1 uur sluiten kost je de helft van je omzet”, zeggen Leen, Joerie en Dries.  “En wat ons ook pijn doet zijn uitspraken dat voetballen op profniveau weer mag omdat het hun job is? Hun job? Ja om een handtasje meer te kunnen kopen van Louis Vuitton.  Een café opendoen is voor ons ook onze job. Daarmee moeten we onze zaak afbetalen en personeel en andere onkosten betalen. Maar de horeca mag blijkbaar in tegenstelling tot dieren wel onverdoofd naar de slachtbank geleid worden.”

6 De klanten verlaten rustig de zaak.
Peter Vanderveken De klanten verlaten rustig de zaak.

Recht op ondernemen

Met de actie beroept Leen Verwaest zich op een oude wet die het recht op ondernemen vastlegt. En er is volgens Leen Verwaest ook een wet die zegt dat iedereen gelijk is voor de wet. “We zijn dan ook volop aan het bekijken hoe en op welke manier we dit gaan aanvechten, maar we gaan juridische stappen zetten.  Dit is gewoon niet eerlijk.” 

Paul Snoeys, uitbater van De Gulden Coppe in Hoogstraten en net als  Leen Verwaest lid van Horeca Vlaanderen, steunt Leen in haar actie. “We begrijpen echt niet dat je mensen tot welk uur dan ook op straat laat gaan zonder dat er echt controle is terwijl je op een terras van een horecazaak wel controle hebt. Op restaurant kan je misschien nog begrip hebben voor die tafel van vier, maar in cafés? We hopen Berx nog op andere gedachten kunnen brengen, maar ook wij overwegen gerechtelijke stappen.”

6 De politie ontruimde rustig de zaak.
Peter Vanderveken De politie ontruimde rustig de zaak.
6 De politie ontruimde rustig de zaak.
Peter Vanderveken De politie ontruimde rustig de zaak.

Lees meer