2 Het oude stationsgebouw van Baarle is nu een restaurant. De omgeving Loswal moet het knooppunt worden in Baarle-Hertog/Baarle-Nassau
Toon Verheijen Het oude stationsgebouw van Baarle is nu een restaurant. De omgeving Loswal moet het knooppunt worden in Baarle-Hertog/Baarle-Nassau

Fietspad Bels Lijntje wordt charmanter,
dankzij nieuwe rustpunten die verwijzen naar spoorgeschiedenis

De provincie en de zeven gemeenten langs het traject van het Bels Lijntje willen het historische fietspad opwaarderen. Op belangrijke knooppunten zoals de voormalige ijzeren brug over de Vaart zullen ‘rustpunten’ gecreëerd worden met verwijzingen naar het verleden.

Het Bels Lijntje was ooit een spoorlijn, maar is vandaag vooral gekend als een fietspad tussen Turnhout en Tilburg. Het trekt door de gemeenten Turnhout, Baarle-Hertog/Nassau, Ravels, Alphen Chaam, Goirle en Tilburg. De gemeentebesturen hebben nu samen met Team Kempen en Toerisme Provincie Antwerpen een nieuwe toekomstvisie uitgetekend voor het fietspad. Er worden nu verschillende projecten opgestart. “Deze zijn allemaal gebaseerd op de drie hoofdprincipes van het Bels Lijntje”, zegt provincieafgevaardigde Jan De Haes (N-VA). “Dat zijn de grensoverschrijdende verbinding, de cultuurhistorische spoorgeschiedenis en de rust en de ruimte die het pad biedt, doordat het verschillende landschappen en natuurgebieden doorkruist.”

Knooppunten

De toekomstvisie van het Bels Lijntje zal nu de volgende maanden en jaren concreet uitgewerkt worden. De bedoeling is dat héél het traject tussen Turnhout en Tilburg een uniforme bewegwijzering krijgt, met hetzelfde straatmeubilair. Op tien strategische knooppunten zal verwezen worden naar bezienswaardigheden in de omgeving en de bedoeling is dat onzichtbare elementen uit het spoorverleden weer zichtbaar worden. “In Turnhout hebben we drie knooppunten”, zegt schepen van Cultuur Astrid Wittebolle (Groen). “De voormalige ijzeren brug over de Vaart is daarvan de belangrijkste. Dat willen we echt opnieuw gaan inrichten met verwijzingen naar het verleden. Het knooppunt aan het station willen we op termijn laten aansluiten op de fietsostrade naar Herentals. Van het voormalige station op de grens met Weelde Statie en Merksplas willen we een echte rustplaats maken.”

2 De fietsbrug ter hoogte van het Bels Lijntje werd in 2012 ingefietst.  Het verbond het Bels Lijntje weer met de Turnhoutse binnenstad.
ton wiggenraad De fietsbrug ter hoogte van het Bels Lijntje werd in 2012 ingefietst. Het verbond het Bels Lijntje weer met de Turnhoutse binnenstad.

Over de grens

In het centrum van Baarle kozen de gemeenten Baarle-Hertog en Baarle-Nassau de Loswal als gezamenlijk knooppunt langs het Bels Lijntje. “Hier situeert zich het voormalige station Baarle, wat nu een horecazaak is, en twee bewoonde seinwachtershuisjes”, zegt schepen van Toerisme Erik Van der Vloet. “Het is de ideale plek om even op adem te komen en van hieruit ons unieke enclavedorp te verkennen. Deze samenwerking met de andere gemeenten om vanuit eenzelfde visie op het Bels Lijntje terug meer in de picture te zetten, zal de toeristische aantrekkingskracht voor Baarle-Hertog-Nassau enkel maar vergroten.” Ook aan Nederlandse zijde zijn ze blij met het nieuwe toekomstplan voor het Bels Lijntje. “Voor Alphen-Chaam is het een belangrijke toeristisch-recreatieve verbinding en een cultuurhistorische landmark. Het is mooi dat we door deze grensoverschrijdende samenwerking de belevingswaarde van het Bels Lijntje nog verder kunnen uitbouwen”, zegt Joerie Minses, burgemeester van Alphen-Chaam. Dat beaamt ook de wethouder Nico Sommen in Baarle-Nassau. “ Veel historie is bewaard gebleven: denk aan een voormalig stationsgebouw, seinwachtershuisjes en op de grens nog resten van een locomotiefloods en draaischijf. Allemaal zaken die het de moeite waard maken om te bezoeken.”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Luc Geenen

    hopelijk komt er dan ook nieuwe asfalt te liggen want die is op verscheidene plaatsen wel aan vervanging toe.

Lees meer