2 De kasseistrook ligt er erg slecht bij.
Wiggenraad De kasseistrook ligt er erg slecht bij.

Kasseistrook aan Begijnhof verdwijnt: asfalt moet einde maken aan geluidsoverlast en trillingen

De stad Turnhout gaat de kasseien ter hoogte van het Begijnhof vervangen door asfalt. De kasseistrook kampt al vele jaren met verzakkingen waardoor geluidsoverlast en trillingen ontstaan voor de buurt. Mogelijk krijgt het asfalt een kasseiprint om het uitzicht te bewaren.

De kasseistrook aan de ingang van het Begijnhof, op het kruispunt van de Begijnenstraat met de Korte Begijnenstraat, is slechts enkele tientallen meters lang, maar is al vele jaren het zorgenkindje van de stad. De traditionele kasseien die er vroeger lagen, veroorzaakten te veel geluidshinder voor omwonenden. De kasseien werden er daarom in juni 2012 uit gehaald, doormidden gezaagd en teruggelegd. Dat moest de geluidsoverlast beperken, maar al snel doken nieuwe problemen op. De kasseien sprongen kapot en zakten weg in de grond. 

Los bij regen

“Bij droog weer is de problematiek beheersbaar. Bij nat weer trekken de banden van voertuigen water uit de voegen en nemen daarbij voegmateriaal mee. Hierdoor komen de kasseien bij regenweer los te liggen waardoor kasseien kantelen of zelfs uit de bestrating worden gereden”, verklaart schepen Marc Boogers.

De putten die daardoor ontstaan, veroorzaken opnieuw geluidsoverlast en trillingen door het vele verkeer dat er overrijdt. De stad wil eindelijk korte metten maken met het probleem en besliste om de kasseistrook te vervangen door asfalt. “Omdat op de Begijnenstraat veel verkeer passeert en omdat traditionele kasseien veel geluidsoverlast geven, is een kasseiverharding niet de beste keuze”, vervolgt Boogers. “We vragen een bouwvergunning om de kasseiverharding in de rijweg te wijzigen naar asfalt. Dat lost zowel het probleem op van herstel van de verzakkingen, het onderhoud van de voegen als het lawaai van losliggende kasseien.”

2 De kasseistrook ter hoogte van het Begijnhof.
Ton Wiggenraad De kasseistrook ter hoogte van het Begijnhof.

Kasseiprint

Maar mogen de kasseien zomaar verdwijnen? Door de nabijheid van het beschermde Begijnhof heeft Erfgoed Vlaanderen altijd gehamerd op het belang van de kasseien. “De lijn van bescherming stopt bij de poort van het Begijnhof”, weet Boogers. “Bovendien heeft Erfgoed wel een adviserende rol, maar is dat advies niet dwingend. Het is wel de bedoeling om samen met Erfgoed een oplossing uit te werken. We zullen bijvoorbeeld bekijken of het wenselijk is om een kasseiprint aan te brengen op de asfalt, zodat het uitzicht zo goed mogelijk behouden blijft, maar de overlast verdwijnt.”

Eindelijk

De asfaltplannen van de stad worden positief onthaald in de buurt. “Eindelijk. Hier hoopten we al jaren op", reageert een buurtbewoner. “Het is mooi, die kasseistrook. Maar in deze staat heeft niemand er wat aan. De verzakkingen veroorzaken niet alleen hinder voor ons als omwonenden, maar zijn ook vervelend voor de weggebruikers.”

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Danny Govaerts

    Als je niet weet hoe een kassei reageerde als bestrating waar heb je dan als wegenbouwer je diploma gehaald. Het is toch normaal dat een halve kassei rold en bolt als je er over rijd. Daarom hadden die ingen vroeger ook diepte meestal dieper Danneels breed waren en schuin aanlopend naar onder om te blijven recht op staan . Ze hadden destijds de stenen moeten aftoppen in de plaats door te zagen , Een recht loopvlak met voldoende diepte.

  • Marc Jonghbloet

    Eindelijk! Niet alleen voor de geluidsoverlast maar bijna iedere maand moest stadspersoneel 1 of meerdere kasseien die er uit waren gekomen terug komen plaatsen en voegen terug opvullen. Kost ook veel aan manuren en dys ook aan financien voor de stad.

Lees meer