3 Louisa Van Deuren stapt uit de ‘Mobie’, een project van de leerlingen van Talentenschool Turnhout.
Ton Wiggenraad Louisa Van Deuren stapt uit de ‘Mobie’, een project van de leerlingen van Talentenschool Turnhout.

Louisa (82) leert weer vlot in- en uitstappen dankzij oefenauto

Smart in inkomhal AZ Sint-Jozef helpt patiënten bij revalidatie

Revaliderende patiënten van het AZ Sint-Jozef kunnen voortaan in de inkomhal oefenen om veilig in en uit een auto te stappen. Leerlingen van de Talentenschool hebben daarvoor een Smart omgebouwd en hem ‘Mobie’ gedoopt.

Het idee voor de Mobie kwam van revalidatiearts Ilse van den Brand en haar team. “Ik zag geregeld mensen op de parking van het ziekenhuis sukkelen om in een wagen in te stappen”, vertelt van den Brand van een van de revaidatieafdelingen van het AZ Turnhout campus Sint-Jozef. Mensen komen op haar afdeling terecht na een trauma of een zware ingreep zoals een nieuwe heup. 

“Ook de mantelzorger heeft er geregeld moeilijkheden mee. We zijn beginnen brainstormen en toen kwam het idee om een een ‘oefenauto’ te gebruiken.”

Talentenschool

En daarop trok het AZ Turnhout naar de Talentenschool. Het zaadje voor de Mobie was geplant. “Het was voor ons als school een interessant project”, zegt directrice Saskia Michielsen. “Onze leerlingen Automechanica hebben de motor uit de wagen gehaald en daarna volledig weer gemonteerd. Onze leerlingen Publiciteit hebben het voertuig bestickerd in de huisstijl van het ziekenhuis. De richting Industriële Wetenschappen heeft er dan een systeem ingebouwd, waarbij een filmpje begint te spelen zodra iemand instapt. Maar vooral: de leerlingen hebben tijdens de lessen beseft dat het lang niet voor iedereen evident is om in en uit een auto te stappen.” 

De leerlingen zelf vonden ook een leuk project om aan te werken. “Het was erg interessant. Dat hij ook effectief gebruikt wordt door mensen die het nodig hebben, is de kers op de taart”, klinkt het bij Mohammed, Axel, Qwin, Vincent en Frederique.

Heupblessure

Louisa Van Deuren (82) uit Hoogstraten verblijft sinds begin januari in het ziekenhuis na een zware heupblessure. Ze hoopt volgende week na een lange revalidatieperiode weer naar huis te kunnen. Samen met de verpleegkundigen kwam ze maandag oefenen. 

“Het was erg leerlijk omdat de verpleegsters tips geven, maar ook omdat de wagen enkele kleine hulpstukken heeft die het instappen veel gemakkelijker maken”, zegt Louisa. “Ik denk maar aan een kleine handgreep die je in de deuropening kunt monteren of een draaischijf die je op je zetel kan leggen. Ik ga me die hulpstukken zeker aanschaffen, want ik rij zelf nog graag met de wagen.” 

Ergonomie 

Ilse van den Brand is blij met de positieve reacties. “Mobie is niet enkel bedoeld om patiënten te leren in- en uitstappen. Er kan zo ook aandacht geschonken worden aan ergonomie, zoals de positie van de zetel. Dat is zowel relevant voor patiënten met een blijvende als met een tijdelijke beperking, waarmee ze kampen kort na een ingreep of een beroerte, bij rugklachten of gewoon door het ouder worden.”

3 De leerlingen van de Talentenschool stellen Mobie voor.
Ton Wiggenraad De leerlingen van de Talentenschool stellen Mobie voor.
3 Kinesiste Ilse Frijters en patiënte Louisa in de Mobie.
Ton Wiggenraad Kinesiste Ilse Frijters en patiënte Louisa in de Mobie.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer