Het gerechtsgebouw in Turnhout
Jef Van Nooten Het gerechtsgebouw in Turnhout

Man verpatst valse tickets voor Efteling via 2dehands.be: “Geld nodig om te eten, te drinken en deurwaarders weg te houden”

Een dertiger uit Turnhout heeft tussen juli 2017 en augustus 2018 minstens een zestigtal mensen opgelicht via het internet. W.J. had via verschillende valse profielen op 2dehands.be spullen te koop aangeboden zonder dat hij ze echt in zijn bezit had. Hij verdiende zo net iets meer dan 8.000 euro. “Ik heb spijt, maar heb me niet verrijkt. Het was enkel voor in mijn basisbehoeften te kunnen voorzien.”

Verschillende slachtoffers van W.J. stelden zich woensdag burgerlijke partij omdat ze tussen de 50 en soms meer dan 100 euro kwijtspeelden door de praktijken van W.J. “We hadden enkele tickets voor de Efteling gekocht”, vertelt een van de slachtoffers. “Toen we aan de ingang stonden, bleek het om valse tickets te gaan. Het was een zware ontgoocheling.” Andere burgerlijke partijen vroegen ook nog een extra schadevergoeding voor de verplaatsingskosten.

61 slachtoffers

Openbaar aanklager Peter Van Der Flaas vordert een probatiestraf en een begeleiding voor de dertiger in de hoop dat hij snel werk kan vinden om de slachtoffers te vergoeden. “De strapatsen van de beklaagde zijn heel vervelend geweest voor de slachtoffers”, zegt de openbaar aanklager. “Hij verkocht verschillende dingen die hij in werkelijkheid gewoon niet in zijn bezit had, maar hij incasseerde er wel de ‘verkoopsom’ van. De slachtoffers waren niet alleen hun geld kwijt, maar ondervonden er nog nadelen van zoals nodeloze verplaatsingen en dergelijke.” W.J. maakte in totaal minstens 61 slachtoffers en ‘verdiende’ er zo’n 8.615 euro mee. “Ik vorder een probatiestraf met voorwaarden en hoop dat de beklaagde zo snel mogelijk werk kan vinden om zijn slachtoffers te vergoeden.”

Niet verrijken

W.J. besloot zichzelf te verdedigen voor de correctionele rechtbank. “Ik heb enorm veel spijt wat ik de slachtoffers heb aangedaan”, zegt J. “Ik besef dat het laakbare feiten zijn en ik zal dan ook mijn verantwoordelijkheid nemen. Ik wens de slachtoffers wel te benadrukken dat ik de gelden nooit gebruikt heb om me te verrijken. Ik gebruikte het geld enkel om te kunnen voorzien in basisbehoeften zoals eten en drinken en om de deurwaarders weg te houden. Ik wil de slachtoffers zo snel mogelijk vergoeden en stel voorlopig 300 euro per maand voorop om dat te doen.”

Lees meer