Hans Van Accom ruimt de belijning van de ijsbaan op.
Foto Ton Wiggenraad Hans Van Accom ruimt de belijning van de ijsbaan op.

Pas in volle zomer weer schaatsplezier

KOELMACHINE IJSPISTE VOOR 3 MAANDEN STILGELEGD

Vrijwilligers van de ijsclubs in Turnhout trokken deze week met dweil en aftrekker naar de tijdelijke ijspiste aan de Everdongenlaan. De piste was een grote waterplas geworden nadat de koelmachine is stilgelegd. In augustus heropent de ijshal de deuren voor het nieuwe seizoen.

In de tijdelijke ijspiste in een voormalige fabriekshal van drukkerij Proost in Turnhout kan voorlopig niet meer geschaatst worden. Het ijs werd gisteren verwijderd. "We hebben de machine stilgelegd, het ijs gaat er af", verklaart Hans Van Accom van ijshockeyclub Turnhout Tigers. "De piste en de boarding blijven wel gewoon staan."

Goedkoper

De koelmachine werd afgezet omdat de verschillende competities van de ijsclubs afgelopen zijn. De komende drie maanden hebben ze geen ijs nodig. Het is goedkoper om over drie maanden nieuw ijs te maken, dan het huidige ijs drie maanden koud te houden. "Op 7 augustus moeten we weer ijs hebben (voor het zomerkamp Carine Herrygers, red.). Eind juli beginnen we dus terug met vriezen. De ijshal blijft tot die dag volledig gesloten. Er zijn geen andere activiteiten gepland. Campina Curling organiseert zaterdag nog wel haar jaarlijkse fuif 'Discobar Campina', maar die vindt plaats in de ondergrondse fuifzaal Futur."


Na de heropening van de ijspiste in augustus kunnen ook scholen, verenigingen en gewone schaatsers er terecht voor publieke schaatsbeurten. De verschillende clubs die de tijdelijke ijspiste uitbaten, hopen volgend seizoen vooral tijdens de vrije schaatsbeurten meer volk te lokken.

Disco

"Als we terugblikken op het voorbije seizoen, zijn we heel tevreden over de interesse van scholen. Maar de vrije schaatsbeurten konden beter. Die opkomst bleef wat onder de verwachting", vertelt Hans Van Accom.


De ligging is een mogelijke oorzaak voor de mindere opkomst tijdens vrije schaatsbeurten. De ijsbaan lag veertig jaar lang in het centrum, nu op het industrieterrein. "Openbaar vervoer is heel belangrijk om jeugd hier te krijgen. En dat is een probleem", zegt Van Accom. "Er rijden wel bussen tot aan Meubelambact, maar als ze vervolgens 700 meter te voet moeten gaan, is dat voor heel wat jongeren een probleem."


Om volgend seizoen meer vrije schaatsers te lokken, willen de ijsclubs onder meer vaker een disco-middag of -avond organiseren. "We gaan om de twee weken, op een regelmatige basis, discoschaatsen invoeren." De ijsclubs leggen momenteel ook de laatste hand aan de plannen voor het toekomstige ijsstadion. Die plannen zullen wellicht afgerond en voorgesteld worden nog voordat de tijdelijke ijsbaan in augustus de deuren heropent.

Lees meer