Illustratiefoto: het stadhuis van Turnhout
Jef Van Nooten Illustratiefoto: het stadhuis van Turnhout

Stad Turnhout zoekt ‘straatvinken’ om verkeer in kaart te brengen

De stad Turnhout zoekt burgers die op 16 mei één uur lang het verkeer willen tellen in hun straat. Het is de eerste keer dat Turnhout meedoet aan het project ‘Straatvinken’. “We willen de specifieke resultaten voor onze eigen stad kennen”, zegt schepen van Mobiliteit Marc Boogers (Groen).

De Ringland Academie organiseert op donderdag 16 mei voor het tweede jaar op rij het burgerwetenschapsproject ‘Straatvinken’. Die dag tellen burgers een uur lang het verkeer in hun straat. Zo gaan ze samen met wetenschappers na of het verkeer jaar na jaar gezonder wordt.

Vorig jaar werd het verkeer geteld in Antwerpen en Leuven. Het telgebied wordt dit jaar uitgebreid, en ook Turnhout doet dus mee. “Inwoners die willen deelnemen, zullen op 16 mei een uurtje het verkeer tellen in hun straat. Daarnaast krijgen ze de vraag om een verkeersleefbaarheidsbevraging in te vullen”, zegt Marc Boogers, schepen van Mobiliteit. “Acht indicatoren bepalen de verkeersleefbaarheidsscore per straat, onder andere de verkeersdrukte, het aandeel van gemotoriseerd verkeer en de straatinrichting. De bevraging peilt er bij de deelnemers ook naar hoe ze hun straat beleven.”

Het project moet op langere termijn een zicht geven op de leefbaarheid van de verschillende straten. “Die zou jaar na jaar moeten verbeteren door het steeds lagere aandeel van het autoverkeer. Het is de bedoeling om tot 2030 de evolutie van het verkeer op straatniveau in kaart te brengen”, vervolgt Marc Boogers.. “De editie van vorig jaar in Antwerpen en Leuven toonde aan dat er tegen 2030 nog flink wat inspanningen nodig zijn om mensen te doen kiezen voor alternatieven voor de auto. 70 procent van het getelde verkeer bestond toen uit auto’s, bestelwagens en vrachtwagens, 30 procent waren voetgangers, fietsers en bussen en trams. Maar voor ons is het nu vooral belangrijk om de specifieke resultaten voor onze eigen stad te kennen, we hopen dan ook dat veel inwoners zich zullen inschrijven om Straatvink te zijn.”

Kandidaten kunnen zich tot 16 mei inschrijven via www.straatvinken.be.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • walter dierckx

    Spijtig ben ik juist met vakantie wij vragen al heel lang een telling van het verkeer in onze buurt en niet van 1 u maar een hele dag. Onze woon buurt krijgt veel te veel verkeer te slikken en dit is al lang geweten en er word niets gedaan door de stad om het verkeer te splitsen.

Lees meer