Versnick glibbert door kruisverhoor

Geert Versnick (Open VLD) is gisteren op de rooster gelegd in de Optima-commissie. De gedeputeerde glibberde langs elke weerhaak in het dossier. "Ik ben geen sjoemelaar", zegt Versnick.

Behalve burgemeester Daniël Termont en Johan Beerlandt, topman van bouwgroep Besix, kwam Geert Versnick gisteren aan bod in de commissie. Versnick was in het verleden schepen van Openbare Werken en OCMW-voorzitter bij de stad en is vandaag gedeputeerde bij de provincie. Sinds 2011 maakte hij ook deel uit van de vastgoedtak van Optima. Door zijn vele mandaten en nauwe banden met tal van projectontwikkelaars wordt Versnick gezien als dé man die in elk bouwproject wel een voet binnen de deur heeft.

Dochters

Versnick deed al voor iemand een vraag kon stellen een emotioneel relaas. "Ik heb ontslag genomen als bestuurder bij de Optima Group. Dat was niet van harte, maar de perceptie was ontstaan dat er belangenvermenging in het spel zou zijn. Dat werd bewust en onterecht gesuggereerd. Als mijn dochters voortdurend de vraag krijgen of hun vader een sjoemelaar is, dan is de keuze om mijn ontslag aan te bieden snel gemaakt", aldus Versnick. "Er is op geen enkel moment belangenvermenging geweest. Ik heb het nagevraagd bij alle instanties waar ik een mandaat heb. Niemand heeft rekeningen bij Optima en niemand heeft een vastgoeddeal met Optima beklonken", aldus Versnick.

Machtigste man

"Ik krijg dikwijls de vraag of Jeroen Piqueur nog een vriend is van mij. Ik ben van oordeel dat men een vriend moet blijven zowel in goede als mindere tijden, dus ja, ik beschouw hem nog steeds als een vriend. Ik vind het vreemd dat veel mensen nu doen alsof ze hem niet kennen", aldus Versnick. "Als ik de pers mag geloven, dan ben ik de machtigste man van Gent. Ik zou elk dossier op eigen kracht kunnen beslissen. Iedereen weet dat dat niet zo is. Elke beslissing bij de stad of bij de provincie wordt genomen door een groep mensen als een collegiaal besluit. Ik kan nog elke dag met een gerust hart in de spiegel kijken."

Versnick daagde de raadsleden zelfs uit. "Kom niet af met passages uit krantenartikels, maar leg harde feiten op tafel", zei hij.

Johan Deckmyn (VB) reageerde. "U hebt geluk dat er nog geen 'smoking gun' is boven gekomen, maar ik zou me toch wat terughoudender opstellen", klonk het. "Misschien is het wettelijk in orde om een diner te organiseren en dat te laten betalen door projectontwikkelaars, maar is het deontologisch wel in orde?", vroeg Deckmyn zich af.

Jan Palfijn

Een element dat steeds terugkomt, is de overmacht van architecten Cools (Arch & Teco) en Bontinck. In Gent winnen ze architectuurwedstrijden bij de vleet. Veli Yüksel (CD&V) denkt bewijzen te hebben van onregelmatigheden bij het toewijzen van grote bouwprojecten. "Voor de renovaties van Jan Palfijn en de gebouwen van het OCMW in de Sint-Martensstraat werd er geen architectuurwedstrijd gehouden en die projecten werden toegewezen aan de twee bekende Gentse architecten. Dan is de vraag waarom zij die opdracht krijgen en een ander niet." Ook Siegfried Bracke (N-VA) had vragen bij de werkwijze van Versnick. "Die architecten zijn de huisleveranciers van de stad Gent, waarbij de ene de rode kant van het college vertegenwoordigt en de andere de blauwe kant van het bestuur."

Auberge du Pêcheur

Versnick zelf ontkende dat er een probleem was. "Jan Palfijn had nooit gerenoveerd kunnen worden als we die werkwijze niet gevolgd hadden. Dit zijn beslissingen van het bestuur. Een architectuurwedstrijd organiseren, kan zware financiële gevolgen hebben en is niet altijd de beste oplossing", klonk het. Versnick is nog niet verlost van de kruisverhoren. Binnenkort wordt zijn gesponsorde brunch in Auberge du Pêcheur in Sint-Martens-Latem onder de loep genomen door de provincieraad.

Geert Versnick, naast Daniël Termont, in de Optima-commissie. "Ik kan met een gerust hart in de spiegel kijken."
James Arthur Geert Versnick, naast Daniël Termont, in de Optima-commissie. "Ik kan met een gerust hart in de spiegel kijken."

Lees meer