De gemeente verkocht het oude klooster in de Pannestraat aan een ondernemer die er een hotel zal inrichten.
Benny Proot De gemeente verkocht het oude klooster in de Pannestraat aan een ondernemer die er een hotel zal inrichten.

Erfgoed onderhouden kost geld, dan maar verkopen?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN VEURNE

De huidige meerderheid verkocht het beschermde klooster van de Blauwe Zusters aan een ondernemer die er een hotel wil inrichten. Volgens CD&V heeft het pand zo veel meer potentieel. Niet iedereen gaat akkoord.

Huidig schepen van Patrimoniumbeleid Jan Verfaillie (CD&V): "Het is niet belangrijk wie het historisch erfgoed beheert. Belangrijk is dat het erfgoed goed beheerd wordt. De voorbije zes jaar hebben we twee historische panden verkocht: de vroegere pastorie van Wulveringem en het kloostergebouw in de Pannestraat. De pastorie is beter af als privaat woonhuis en de Blauwe Zusters heeft meer potentieel als hotel. Bovendien zou het duur geweest zijn om daar de academie in onder te brengen. We zijn niet ingegaan op de vraag van de oppositie om het kasteel Sint-Flora in De Moeren te kopen. De nieuwe eigenaar doet er meer mee dan de stad ooit zou kunnen. Voor het Spaans paviljoen zorgen we voor een betere ontsluiting. De restauratiepremies van de hogere overheid worden wel steeds kariger."


!nspraak vindt dat het stadsbestuur het klooster van de Blauwe Zusters nooit had mogen kopen in de eerste plaats.


Ook N-VA vindt dat. "Het stadsbestuur investeerde een miljoen in het vroegere klooster en verkocht het voor een half miljoen. Een financiële blunder dus", vindt Wouter Vanlouwe (N-VA). "De muziekacademie daar inrichten zou uniek voor onze stad geweest zijn. Er is nooit een erfgoedsubsidie aangevraagd. Die kan oplopen tot 80 procent. Ons patrimonium moet onze toeristische troef worden." (GUS)

Lees meer