De Sint Karelsmolen is gerestaureerd
Benny Proot De Sint Karelsmolen is gerestaureerd

Gerestaureerde Sint-Karelsmolen is na vijf jaar weer open

De Sint-Karelsmolen in Veurne opent vandaag zondag weer de deuren. De restauratie heeft vijf jaar geduurd en net op de Vlaamse Molendag stellen de provincie, het stadsbestuur en Westkustpolder het beschermde monument voor.

“In 2014 namen we de vijzel en wieken weg en restaureerden we de molenromp en alle houten timmer- en schrijnwerk”, overloopt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). “Twee jaar geleden pakten we de kaaimuren aan en volgde het herstel van het molentechnische binnenwerk, het molendak en de vijzel. De Sint-Karelsmolen dateert uit 1814-1820. Zijn functie was en is nog altijd het oppompen van water uit de lager gelegen Moeren naar de Ringsloot door een vijzel aangedreven door de wind. Het is de enige molen in ons land die zo werkt. Sinds 1943 is de molen beschermd als monument.” 

De restauratiekosten liepen op tot 950.000 euro, waarvan de provincie 380.000 euro heeft betaald. De Vlaamse overheid gaf een subsidie van 570.000 euro. De Sint-Karelsmolen is vandaag open tot 17 uur.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer