De nieuwbouw van Havenzate.
Foto Gudrun Steen De nieuwbouw van Havenzate.

Havenzate vernieuwt 18 kamers

Het ondersteuningscentrum Havenzate voor mensen met een mentale handicap heeft achttien nieuwe kamers voorgesteld. Die zijn gebouwd op de plaats van het vroegere moederhuis.

"Dat hoofdgebouw dateerde al van 1938", weet directeur Pierre-Paul Bloeyaert. "In de nieuwbouw richtten we ook een drietal leefruimten, dagateliers en ontspanningsruimtes in. Verder legden we een mooie tuin aan. Het was de Lions Club De Panne Westkust die in 1970 het centrum oprichtte maar het duurde tot 1983 vooraleer alle erkenningen als tehuis voor personen met een mentale handicap in orde waren. Vandaag zijn we uitgegroeid tot een centrum voor 65 volwassenen. We bieden woonvormen met individuele en groepsbegeleiding aan en hebben een dagcentrum. We kunnen rekenen op een team met 44 medewerkers aangevuld met vrijwilligers. In de ateliers organiseren we activiteiten zoals bloemschikken of kaartjes maken. De nieuwbouw kostte 2.750.000 euro. Door besparingen bij de overheid kwamen we niet in aanmerking voor subsidies. Voor het eerst in onze geschiedenis hebben we dus moeten lenen. Daarnaast hebben we de vriendenkring Havenzate opgericht om bijkomend geld te genereren. Al een vijftiental mensen hebben zich aangesloten en schonken éénmalig of verspreid over een termijn een bedrag. Wie zich nog wil aansluiten, is meer dan welkom."


Havenzate kijkt uit naar een wijndegustatie ten voordele van zijn werking op 13 oktober in in garage Peeters Veurne georganiseerd door Lionsclub De Panne-Westkust. Info: directie@havenzate.be of www.havenzate.be (GUS)

Lees meer