ANP

Jaar cel voor Nederlandse beroepsoplichter na onderzoek door slachtoffer uit Veurne

Een Nederlandse oplichter is tot 1 jaar effectieve celstraf veroordeeld omdat hij tientallen bitcoincomputers, om cryptomunten te mijnen, verkocht maar nooit afleverde. Het was een slachtoffer uit Veurne die de oplichter identificeerde en andere slachtoffers vond. De Nederlander had al 27 veroordelingen - vaak voor oplichting-  op zijn strafblad staan. 

Vijf maanden na betaling van 7.000 euro kreeg de man uit Veurne nog steeds geen levering van bitcoincomputers, dus ging hij de ‘verkoper’ opzoeken in zijn woonplaats De Venter in Nederland. Daar bleek beklaagde U.Y. echter niet te wonen. Na verder eigen onderzoek vondde man verschillende lotgenoten die eveneens werden opgelicht, hoofdzakelijk Nederlanders. In totaal zou de oplichter 50 bitcoincomputers, die hij allicht niet eens in zijn bezit had, hebben verkocht zonder af te leveren. Met het hele oplichtingsdossier stapte de Veurnenaar naar de politie.

Ziekte-uitkering

Het openbaar ministerie eist 18 maanden celstraf in de Veurnse rechtbank. “Gezien zijn 27 veroordelingen in Nederland voor oplichting en zwendel eis ik een zeer ontradende celstraf. Frappant is dat deze man naast zijn fraudeleus handeltje ook een ziekte-uitkering trok”, aldus de procureur. De advocaat van U.Y. vroeg de vrijspraak en stelde dat de bitcoincomputers wél afgeleverd waren, maar daar was geen enkel sluitend bewijs van. 

De strafrechter vonniste uiteindelijk 1 jaar cel en 1.200 euro boete. Het slachtoffer uit Veurne krijgt een schadevergoeding toegewezen. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer