4 Het ontsnapte exemplaar: een rotspython van 4 meter lang en 40 kilo zwaar.
Benny Proot Het ontsnapte exemplaar: een rotspython van 4 meter lang en 40 kilo zwaar.

Python van 4 meter lang rukt terrarium uit livingmuur en ontsnapt: “Een onhandelbaar beest”

Een rotspython van maar liefst 4 meter lang en 40 kilo zwaar. Daarmee stond eigenaar Davy Malfait (27) maandagochtend oog in oog in zijn woonkamer. De wurgslang had zijn terrarium in de Rodestraat in Veurne uit de muur gerukt. “Het beest was uitzinnig. Mijn vriendin vond het welletjes en zei dat ik de brandweer moest bellen.”

“Deze Afrikaanse rotspython, de derde grootste slangensoort ter wereld, is nog maar een week in mijn bezit en ik ben al de vierde eigenaar.” Davy Malfait  beseft dat hij niet zomaar een huisdier heeft binnengehaald. “Het beest is eigenlijk onhandelbaar en heeft een enorme kracht. Zijn lengte valt mee, maar zijn omtrek is gigantisch voor een python. De slang wil absoluut niet gegrepen worden en niet in een terrarium zitten. Ze zijn de slang een week geleden met vijf personen komen afleveren, maar het heeft veel moeite gekost om hem in het terrarium te krijgen. Het dier klemde zich tussen de opening en maakte enorm luide blaasgeluiden. Zondagnacht heeft hij zo danig hard geduwd dat zijn terrarium (2.15 meter hoog, 2 meter lang en 1.5 meter breed, red.) gewoonweg los brak uit de muur waaraan het verankerd was.”

4 Davy Malfait met zijn rotspython. Door de verlaagde temperatuur in de woonkamer blijft het dier nu rustig. Maar eens hij de temperatuur uit zijn normale habitat krijgt, wordt hij onhandelbaar.
Benny Proot Davy Malfait met zijn rotspython. Door de verlaagde temperatuur in de woonkamer blijft het dier nu rustig. Maar eens hij de temperatuur uit zijn normale habitat krijgt, wordt hij onhandelbaar.

“Het beest was compleet tilt geslagen en stond in verdedigingsmodus. Ik had de slang zelf terug in zijn terrarium willen steken, maar het dier was uitzinnig en ik had iemand nodig om me te assisteren. Mijn vriendin vond het welletjes en zei dat ik de brandweer moest bellen. Bij hun aankomst was de slang vreemd genoeg vanzelf terug in het terrarium gekropen. Intussen is die extra verstevigd en opnieuw aan de muur bevestigd", aldus Davy Malfait, die een verklaring voor het gedrag ziet. “Een rotspython leeft in temperaturen tussen de 25 en 32 graden. Het was 25 graden in de woonkamer, dus was de slang in zijn normale doen. Extreem wild en onhandelbaar dus. Intussen heb ik de temperatuur verlaagd en dus is hij rustig geworden, het zijn namelijk koudbloedige dieren.” 

Uitdagingen nodig

Davy heeft onder meer ook een netpython, twee woestijnhagedissen en twee piranha’s in de woonkamer. Hij heeft de nodige vergunningen om de dieren thuis te houden. Velen zouden hem evenwel gek verklaren. “Maar ik heb veel ervaring met slangen en het is mijn doel om dit dier handelbaar te krijgen. Dat is voorlopig nog niet gelukt. Ik heb uitdagingen nodig in het leven, liefst zo extreem mogelijk.” 

4 Een ander exemplaar van Davy Malfait, een netslang. De grootste slangensoort ter wereld.
Benny Proot Een ander exemplaar van Davy Malfait, een netslang. De grootste slangensoort ter wereld.

Zelfde vechterskarakter

Sommigen herkennen zijn gezicht misschien van op televisie. Davy Malfait werkt namelijk als acteur, figurant, model en stuntman. Zo was hij (of zijn lichaam) al te zien in onder meer The Bouncer, Patser, De Premier, Thuis, Nachtwacht en vele andere. Daarnaast is hij MMA-vechter en obsessief met sporten bezig. “Als ik een doel voor ogen heb, laat ik het niet los. Ik kan maandenlang ontzettend disciplinair leven om naar een wedstrijd toe te werken. Telkens wil ik het uiterste bereiken. In bepaalde dieren zoals slangen vind ik hetzelfde ‘vechterskarakter’ terug als in mezelf. Daarom zijn ze uitdagend voor mij. Maar goed. Mocht ik deze uitdaging niet tot een goed einde brengen, zal ik de python naar een serpentarium moeten doen.”

4 Davy heeft ook piranha’s in de woonkamer.
Benny Proot Davy heeft ook piranha’s in de woonkamer.

48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • René Mattyns

    Waarom absoluut dit soort dieren in huis houden.Puur egoïsme, en als het mag, dan doen we het maar.Dierenbescherming? M'n oor.En nu al de vergoelijkingen en kennis van zaken horen, de commerce etc.Het is en blijft een wezen dat in de natuur hoort

  • Christian Demeester

    Zou gewoon verboden moeten worden voor elke privé persoon.

Lees meer