3 De speelplaats van basisschool De Knipoog stond vandaag in de kijker tijdens de Openschooltuinendag.
Lukas De speelplaats van basisschool De Knipoog stond vandaag in de kijker tijdens de Openschooltuinendag.

Groene schooltuin midden in de stad

Van grijze speelplaats naar groene schooltuin. Bij vrije basisschool De Knipoog – nochtans gelegen in het hart van de stad – is de metamorfose meer dan opvallend. De school stelde zijn tuin open vandaag tijdens de Openschooltuinendag.

Leerkrachten en ouders krijgen tijdens de Openschooltuindagen van Milieuzorg Op School (MOS) Vlaanderen de kans om inspiratie op te doen, voorbeelden te bekijken of ervaringen uit te wisselen voor meer groen en biodiversiteit in hun eigen school en hoe je daar ook educatief mee aan de slag gaat.

“Als provinciebestuur ondersteunen we scholen om de natuur een plaats te geven op school”, zegt gedeputeerde voor milieu Bart Nevens. “Zo kunnen projecten die bijdragen tot meer en betere natuur aanspraak maken op een subsidie tot 10.000 euro. Hiermee kunnen ze hun speelplaats omtoveren tot een groene oase. Kleuter-, lager-, middelbaar- en hoger onderwijs komen in aanmerking voor deze investering. Kinderen hebben nood aan natuur. Maar dat is niet eenvoudig in het dichtbevolkte Vlaams-Brabant. Daarom is het zeer zinvol dat kinderen via hun school in contact worden gebracht met natuur”.

3 De leerlingen spelen in een groene omgeving.
Lukas De leerlingen spelen in een groene omgeving.

“Voor onze school is groen een middel om te leren samenspelen”, vertellen Kathy Stockmans en Sofie Slaets van De Knipoog. “De nieuwbouw was de aanleiding om de grijze speelplaats aan te pakken. Het gevolg is een groene speelheuvel, speelbosjes en een doolhof met inheemse biodiverse aanplant. Het educatief verhaal wordt onder meer gevoed door een voederplaats, nestkastjes en het insectenhotel. “

“Als stad vinden we zo’n projecten om de schoolomgeving groener te maken zeer belangrijk”, stelt Onderwijsschepen Jo De Ro (Open Vld). “Voor veel kinderen zijn immers de school en het buurtpark de enige plek waar ze zorgeloos kunnen spelen bij gebrek aan een tuin of ruimte thuis. Vanuit de stad investeren we veel in de parken. En als de scholen dit ook doen, met de steun van buitenaf, dan krijgen onze kinderen meer gelegenheid om in en tussen bomen en struiken te spelen.”

De school ontving voor de eerste fase in het najaar van 2016 4.962,66 euro en voor de tweede fase in het najaar van 2017 2.889,10 euro. De plannen voor het realiseren van een derde fase zijn reeds in opmaak bij het Regionaal Landschap Brabantse Kouters.

De school realiseerde de groene speelruimte in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant, het Regionaal Landschap Brabantse kouters, Natuurpunt MAVIST en Pro Natura.

3 De speelplaats van basisschool De Knipoog stond vandaag in de kijker tijdens de Openschooltuinendag.
Lukas De speelplaats van basisschool De Knipoog stond vandaag in de kijker tijdens de Openschooltuinendag.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer