3 Bjorn Baron bij de stand van Sint-Sixtus tijdens de eerste editie van het Vleteren Craft Beer Festival.
Eric Flamand Bjorn Baron bij de stand van Sint-Sixtus tijdens de eerste editie van het Vleteren Craft Beer Festival.

34 ambachtelijke brouwerijen, 150 bieren én Westvleteren-ijs op Vleteren Craft Beer Festival

Meer dan dertig ambachtelijke brouwerijen presenteren hun bieren op de tweede editie van het Vleteren Craft Beer Festival op de ‘Sceure’-site. Ongeveer 1.600 tickets zijn al de deur uit voor het bierfestival op zaterdag 6 en zondag 7 juli. 

Vleteren telt drie brouwerijen: de legendarische Sint-Sixtusbrouwerij in Westvleteren, de befaamde De Struise Brouwers in Oostvleteren en brouwerij Deca in Woesten. Goed voor één brouwerij per deelgemeente en per duizend inwoners. Een eigen bierfestival kon dus niet uitblijven. De eerste editie van het Vleteren Craft Beer Festival was een schot in de roos met drieduizend bezoekers. De tweede editie vindt plaats op zaterdag 6 en zondag 7 juli. “Er waren even geruchten dat het festival niet in orde zou komen, maar dat is niet waar. In aanloop naar het festival is een grote partner, De Struise Brouwers, wat naar de achtergrond moeten verdwijnen omdat de brouwerij het razend druk heeft”, vertelt Bjorn Baron van de organiserende bierproeversvereniging The Beer Pilgrims Vleteren.

3 Een archiefbeeld van de vorige editie.
Eric Flamand Een archiefbeeld van de vorige editie.

Sint-Sixtusabdij West-Vleteren

“De import van internationale bieren ging niet zo eenvoudig en daarom hebben we ook de invulling van ons festival onder de loep genomen. Deze editie willen we vooral alle West-Vlaamse brouwerijen in de kijker zetten.” De bezoekers zullen kunnen kiezen uit meer dan 150 bieren, geproduceerd door ambachtelijke brouwers en microbrouwerijen uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Estland, Italië, Portugal, Zwitserland, Polen en zelfs de Verenigde Staten. “Momenteel zijn er 34 brouwerijen ingeschreven, waaronder 12 buitenlandse. Ook de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren is weer van de partij. We kregen bovendien de toestemming om deze editie alle bieren aan te bieden en niet alleen Westvleteren 12”, verzekert Bjorn.

3 Vleteren Craft Beer Festival 2019
VCBF Vleteren Craft Beer Festival 2019

Er kunnen maximum 1.500 bezoekers tegelijk op de festivalsite. “Momenteel hebben we al 800 tickets per dag verkocht. Ongeveer 1.600 verkochte tickets dus.” Daarom is het aangeraden om vooraf op www.vcbf.org een festivalpakket te boeken. Voor 25 euro krijg je een proefglas, tien drankjetons en een bierbijbel van zestien bladzijden. Extra drankjetons kosten 1,5 euro per stuk. “De Sint-Sixtusabdij schenkt uit een gepersonaliseerd glas van vijftien centiliter, met een waarborg van vijf euro.”

IJssalon l’Héritage uit Poperinge heeft speciaal voor het festival, en met toestemming van de Sint-Sixtusabdij, een festivalijs gemaakt met Westvleteren 12

Bjorn Baron

Hapjes en drankjes

Het festival vindt plaats op de de vernieuwde site van OC De Sceure. “De Vleterse brouwerijen zullen aan een lange bar, gemaakt uit de nieuwe bakken van Trappist Westvleteren, hun bieren serveren. Daarnaast zullen ook lokale producten genuttigd kunnen worden aan de foodstands en -trucks. Ook aan de vegetariërs en veganisten hebben we gedacht en een barista serveert koffie”, legt Bjorn uit. “IJssalon l’Héritage uit Poperinge heeft speciaal voor het festival, en met toestemming van de Sint-Sixtusabdij, een festivalijs gemaakt met Westvleteren 12.” Er is ook een wijn- en ginbar voor de niet-bierdrinkers.

Camping

Voor het eerst is er ook camping voor veertig kampeerders. “Die is al uitverkocht. We voorzien wel een aparte parking voor mobilhomes en caravans. 95 procent van de hotels en B&B’s in de buurt zijn ook al volgeboekt. We dragen veiligheid hoog in het vaandel en daarom leggen we bussen in tussen het station van Ieper en Veurne met tussenstops in Poperinge en Diksmuide. De brouwers blijven slapen op de glamping in Oostvleteren en hun maaltijden worden bereid door onze lokale handelaar.” Meer info en tickets op www.vcbf.org.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer