2 Een van de twee verwaarloosde beren in haar nieuwe verblijf in De Zonnegloed.
Michael Depestele Een van de twee verwaarloosde beren in haar nieuwe verblijf in De Zonnegloed.

Beren Mimi en Uli eindelijk gered

VERWAARLOOSDE DIEREN AANGEKOMEN IN DE ZONNEGLOED

De Albanese beren Mimi en Uli zijn gisterenavond eindelijk aangekomen in De Zonnegloed in Vleteren. De dieren zaten opgesloten in een kleine kooi in Albanië en waren uitgehongerd. "Nu kunnen we ze eindelijk de verzorging en aandacht geven die ze verdienen."

Dierenopvangcentrum De Zonnegloed heeft meer dan een jaar moeten wachten op de berenzussen Mimi en Uli. "Dinsdagmorgen zijn ze vanuit Albanië naar ons vertrokken. Ze hebben 3.440 kilometer afgelegd en elf landen doorkruist", vertelt Karel Ackaert, verantwoordelijke van De Zonnegloed. "De verhuis verliep goed. We hebben hun medisch dossier al ingekeken en ze blijken er toch slechter aan toe dan we eerst dachten. Een normale vrouwelijke beer weegt zo'n 250 kilo. Uli weegt 150 kilo en Mimi 80 kilo. De dieren zullen sowieso een maand in quarantaine verblijven."

2 De beren worden voorzichtig binnengelaten.
Michael Depestele De beren worden voorzichtig binnengelaten.

Wennen

Op die manier kunnen de dieren onderzocht worden en kunnen de beren zelf wennen aan hun nieuwe omgeving. "We zullen meteen beginnen met een voedingsschema. Op een gezonde manier moeten we hun gewicht omhoog zien te krijgen. Eerst zullen ze appels en peren krijgen, want zoete voeding vinden ze lekker. Daarna leren we ze groenten en noten eten. Ze hebben hier in hun nieuwe verblijven al gegeten, dat is een goed teken."


Twee andere beren, Elena en Berros, kregen eerder al onderdak in De Zonnegloed. Het dierenverblijf werd uitgebreid om ook Mimi en Uli te kunnen opvangen. "We hebben een extra nachtverblijf gebouwd en het buitenverblijf hebben we aangepast. Mimi en Uli kunnen naar hartenlust genieten van een natuurlijke omgeving met echt gras en een poel om zich te wassen en in te stoeien."


Mimi en Uli kregen heel wat te verduren. Ze zaten opgesloten in een veel te krappe, betonnen kooi bij een restaurant in de noord-Albanese stad Shkodër. "Ze hadden geen toegang tot een waterpartij en leefden in hun eigen uitwerpselen. Het is nu de trend in Albanië om beren voor chique restaurants of hotels te zetten om indruk te maken," zucht Karel. Uli en Mimi waren nog welpjes toen hun moeder door Albanese jagers werd doodgeschoten. De twee zijn nu 8 jaar oud.

Via de camera

"Gelukkig nam Animal Rescue Albania contact met ons op om te helpen bij de redding. Toen we het verhaal van Uli en Mimi hoorden, konden we niet anders dan onze uiterste best doen om de dieren naar onze opvang te halen. En nu kunnen we ze eindelijk de verzorging en aandacht geven die ze verdienen." De bezoekers kunnen Mimi en Uli binnen enkele maanden in levende lijve ontmoeten. "Er zijn camera's in hun binnenverblijf, dus bezoekers kunnen hen nu al via de beelden leren kennen."

Lees meer