6 De Struise Brouwers zijn Dion Vandeweghe, Jeroen Steenkiste, Urbain Coutteau en Carlo Grootaert.
Michael Depestele De Struise Brouwers zijn Dion Vandeweghe, Jeroen Steenkiste, Urbain Coutteau en Carlo Grootaert.

Bierliefhebbers schieten De Struise Brouwers te hulp: “Dankzij deze 200.000 euro kunnen we vijftig procent meer bier produceren”

Brouwerij kan eigen bottelarij openen dankzij crowdfunding

Bierliefhebbers zijn De Struise Brouwers te hulp geschoten. De Vleterse bierbrouwers hadden zaterdag een crowdfunding gelanceerd om te kunnen investeren in de toekomst en die heeft in enkele uren de verhoopte tweehonderdduizend euro opgeleverd. Met dat geld wil de brouwerij onder andere een eigen bottelarij openen. “Hiermee kunnen we vijftig procent meer bier produceren”, glundert brouwer Urbain Coutteau.

De Struise Brouwers zijn gevestigd in de Kasteelstraat in Oostvleteren. In het oude schoolgebouw wordt onder andere Cuvée Delphine en Black Albert gebrouwen. De mannen achter De Struise Brouwers hebben de ogen altijd gericht op de toekomst en hadden vierhonderdduizend euro nodig om te kunnen investeren. “De helft van het bedrag hebben we geleend bij de bank. De andere helft hebben we ingezameld via een crowdfunding”, zegt Urbain Coutteau. “We hebben de actie zaterdag gelanceerd en een paar uren later zaten we tot onze eigen verbazing al aan het beoogde bedrag. We hebben uiteraard het volledige bedrag nog niet op onze rekening staan, maar we zijn iedereen alvast erg dankbaar.”

6
RV

Pakket bier

Honderden mensen hebben ingetekend op de crowdfunding van De Struise Brouwers. “We hadden tweehonderd schijven van duizend euro uitgeschreven en sommige mensen hebben zelfs op twee schijven ingetekend. Onze crowdfunders blijken dus echte bierliefhebbers te zijn. Ze krijgen hun investering op termijn terugbetaald met intrest of een pakket bier. Ik heb de eerste tachtig dossiers bekeken en daaruit blijkt dat de meeste crowdfunders voor het bier hebben gekozen”, gaat Urbain verder. “We wilden met deze crowdfunding de connectie met de bierliefhebbers aanhalen en dat is ons zeker gelukt. Dankzij deze actie kunnen we de naamsbekendheid rond onze bieren nog wat extra in de verf zetten.”

6 Cuvée Delphine.
Lisa Bacelle Cuvée Delphine.

Achillespees

De volledige som van vierhonderdduizend euro wordt geïnvesteerd in een nieuwe warmtekrachtkoppeling en bottelarij. “Dit jaar moet dat zeker in orde komen. Met de warmtekrachtkoppeling zullen we elektriciteit en warm water produceren. Dat wordt een jaarlijkse besparing van 25.000 euro. Met onze eigen vulinstallatie besparen we nog eens 75.000 euro.” De bottelarij was de achillespees van de brouwerij. “Voor het vullen van flesjes van 33 centiliter moesten we een beroep doen op externe brouwerijen. Die waren ons goedgezind, maar het succes van alle Belgische brouwerijen werd onze doodsteek. Vroeger konden we per maand één tankwagen bier laten afvullen, maar de stijgende populariteit van het Belgische bier konden andere brouwerijen ons nog amper helpen. Vorig jaar zaten we daardoor in een wurggreep”, legt Urbain uit.

6 Double Black - Black Damnation V.
Lisa Bacelle Double Black - Black Damnation V.

“Onze zakencijfer is hierdoor ook gedaald met twintig procent. We hebben wel nog winst gemaakt, maar we moesten op zoek naar een oplossing. Met een eigen bottelarij zullen we de productie drastisch kunnen verhogen, want we zijn niet meer afhankelijk van andere brouwerijen. Een stijging van vijftig procent productie moeten we met gemak kunnen halen.”

6 Black Albert.
Lisa Bacelle Black Albert.
6 Pannepot Reserva.
Lisa Bacelle Pannepot Reserva.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer