Chiro Vleteren blaast 50 kaarsjes uit.
Arend Vandenberghe Chiro Vleteren blaast 50 kaarsjes uit.

Chiro Vleteren blaast 50 kaarsjes uit en viert dat met een feestweekend

Al vijftig jaar kunnen kinderen van Vleteren en omstreken terecht bij de chiro voor een zondagmiddag vol spelletjes, ravotten en plezier. Om die verjaardag te vieren, organiseert chiro Vleteren een feestweekend op 4 en 5 mei.

De eerste namiddag van chiro Edelweiss vond op 15 december 1968 plaats in het oude Sint-Maartenszaaltje in Westvleteren. Er waren acht leden aanwezig en drie leiders. Hoofdleider Mark Baelde werd bijgestaan door José Ryckebosch en Jacques Rubben. “Het lidgeld bedroeg toen tien Belgische frank per maand. Het tweede werkjaar waren er al vijftien leden en gaandeweg begon de chiro te groeien. Leiders vinden, was echter niet altijd even simpel”, weten de huidige leiders. In 1984 waren er zelfs leiders te kort. De ploeg speelde toen met het idee om de chiro gemengd te maken. “Er werd toen een brief rondgestuurd naar de Vleterse jeugd met een oproep naar nieuwe leiders. Tien jongeren reageerden en vormden de nieuwe leidingsploeg van de nieuwe gemengde chiro, Chiro Pimpernel. Uiteindelijk werd met Lieva Dejonckheere ook de eerste hoofdleidster van chiro Pimpernel aangesteld. Lieva gaat nu nog altijd mee op kamp als lid van de kookploeg. Sindsdien zijn al tien hoofdleiders de revue gepasseerd.”

Op kamp

Jongenschiro Edelweiss ging niet op kamp en ook het eerste werkjaar van chiro Pimpernel was er geen kamp. “In 1985 gingen we voor het eerst op kamp naar Zichem. Sindsdien is het een jaarlijkse traditie geworden om van 21 juli tot 31 juli op kamp te gaan. Ook van eigen lokalen was lange tijd geen sprake”, gaan de leiders verder. “De gewone chirozondagen werden georganiseerd in de oude Sint-Maartenszaal. Sommige zondagen was de zaal echter niet vrij en moest de leiding op zoek naar een alternatief. Ze speelden regelmatig op de koer van de toenmalige burgemeester of werden opgevangen door Margrietje van het café. Na jaren aandringen bij het gemeentebestuur werd uiteindelijk op 8 januari 2001 de Blekken Doos - met onze lokalen erin - officieel ingehuldigd.”

Feestweekend

Ondertussen telt chiro Vleteren 230 leden en 27 leiders. “We kijken met trots terug op de voorbije vijftig jaar en naar iedereen die zijn steentje bijdroeg. We willen dan ook iedereen bedanken die ons gesteund heeft en deel heeft uitgemaakt van chiro Vleteren. We vieren dit graag tijdens ons feestweekend op 4 en 5 mei.” Op zaterdag 4 mei is er feest in de feesttent op de chiroweide in Westvleteren. “Om 21 uur zet coverband Lesco het feestje in gang. Oud-leider Stijn Boury a.k.a. dj Balboa zorgt voor een naadloze overgang naar de fuif met de beste 90’s hits en wordt opgevolgd doorn Gunther D. van Studio Brussel. Na een uurtje kruipt The Flux achter de draaitafels. The Flux is een dj-duo uit Diksmuide dat al enkele jaren de muziek verzorgt op onze fuif Bar Canard. De nacht sluiten we af met Omdat het Kan-Soundsystem, vergezeld van spring-in-het-veld MC Average Rob!”

Zondag 5 mei gebeurt ‘Up z’n zundags’ met een familienamiddag voor jong en oud. Iedereen is welkom vanaf 12 uur, opnieuw op de chiroweide. Onze cateringploeg ontvangt je met frietjes, bitterballen, croque monsieurs, ijsjes, wafels en popcorn. Voor de kinderen zijn er volksspelen, een springkasteel, glittertattoo’s, schminksters en een ballonclown. Ouders kunnen zich nestelen op het terras en genieten van een optreden van Astrid & Sofie om 15 uur. De twee meisjes brengen met een accordeon en trompet leven in de brouwerij. Daarnaast verkiezen we ook de Homo Chiroversalis: via allerlei opdrachten gaan we op zoek naar de beste chiroman/-vrouw.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer