3 Bruine beer Elena in dierenopvangcentrum De Zonnegloed.
Katleen De Buyser Bruine beer Elena in dierenopvangcentrum De Zonnegloed.

Dierenopvangcentrum De Zonnegloed treurt om overleden beer Elena

Bruine beer stierf aan chronische baarmoederontsteking, opgelopen tijdens gevangenschap in Bulgarije

Triest dierennieuws uit dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Vleteren. Daar is de bruine beer Elena afgelopen dinsdag overleden. Ze overleed aan een chronische baarmoederontsteking die ze opgelopen heeft tijdens haar gevangenschap in Bulgarije.

De Zonnegloed heeft de bruine beer vijf jaar geleden gered uit een betonnen kooi van een fokcentrum in Bulgarije en heeft het dier een tweede leven gegeven in Vleteren. “Elena heeft nog vijf jaar bij ons in een natuurlijke omgeving kunnen vertoeven. Ze kreeg er gezonde voeding en kon naar hartenlust baden in de vijver”, vertelt verantwoordelijke van De Zonnegloed Karel Ackaert. “Ze kon het goed vinden met de jongere bruine beer Berros. Mede dankzij de komst van Berros hebben we Elena zien open bloeien en verdween haar afwijkend gedrag. Ze draaide geen rondjes meer, maar ze speelde, zwom, at… Ze heeft bij ons nog kunnen genieten van een echt berenleven.”

3
Michael Depestele

Operatie

Elena is overleden aan een chronische baarmoederontsteking. “Dat is gebleken uit de autopsie. Een verdoken kwaal die ze tijdens haar leven in het kweekstation in Bulgarije had opgelopen. We hadden gemerkt dat er iets mis was met Elena, maar haar winterslaap vormde een groot probleem. Je kan moeilijk zien aan het gedrag van beren of er iets ernstigs aan de hand is. Ze kreeg medicatie toegediend omdat we een vermoeden hadden, maar aan haar baarmoederontsteking konden we eigenlijk niets meer doen. Het zou een heel zware operatie geweest zijn die ze misschien niet zou overleefd hebben. En van wilde dieren kun je niet verwachten dat ze enkele weken rust nemen. Wat betekent dat er bij de operatie ook een kans op inwendige bloedingen was geweest.”

3 Verantwoordelijke Karel Ackaert voedert een van de beren in De Zonnegloed.
Eric Flamand Verantwoordelijke Karel Ackaert voedert een van de beren in De Zonnegloed.

In gevangenschap kunnen bruine beren 30 jaar worden. “Volgens de officiële papieren uit Bulgarije is Elena 21 jaar geworden, maar helemaal zeker zijn we niet. Ze is alleszins niet oud geworden. Maar met haar voorgeschiedenis was 30 jaar ook niet haalbaar”, besluit Karel. “Indien mogelijk worden onze dieren na hun dood gebruikt voor educatief materiaal, voor verder onderzoek of worden ze opgezet en gebruikt in musea. Elena zal waarschijnlijk naar een museum gaan.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer