4 Leeuw Zazu en zijn vrouwtje Aissa zullen onderdak krijgen in De Zonnegloed.
De Zonnegloed Leeuw Zazu en zijn vrouwtje Aissa zullen onderdak krijgen in De Zonnegloed.

Nog dit jaar leeuwen en poema in De Zonnegloed?

Dierenopvangcentrum De Zonnegloed vzw in Vleteren is al enige tijd bezig met voorbereidingen voor de redding en opvang van diverse katachtigen. De bouw van de veilige verblijven is volop bezig en ook de reddingsactie van de leeuwen Zazu en Aissa is volop aan de gang. Enkele dierenverzorgers gingen de leeuwen in hun tijdelijke verblijf Primadomus in Villena (Spanje) bezoeken. “Een prachtige ervaring, maar ook droevig en pijnlijk”, zegt verantwoordelijke Karel Ackaert. 

4 Met poema Conco gaat het sinds de reddingsactie uitstekend.
De Zonnegloed Met poema Conco gaat het sinds de reddingsactie uitstekend.

De bouw van het verblijf voor grote katachtigen is in april van start gegaan, want de reddingsacties van luipaard Mohani, poema Conco, en de leeuwen Zazu en Aissa staan al op de agenda. “Alle grondwerken zijn uitgevoerd en de afvoeren zijn in orde. Het beton werd gegoten en gepolierd voor hun binnenverblijf. De beplantingen, de ligheuvels en wandelpaden liggen klaar. Eind mei starten de werken voor de omheiningen. Voor de veiligheid van de bezoekers, ons team en de omwonenden wordt hierin ook enorm geïnvesteerd. Een 600 meter lange omheining wordt geplaatst. Daarna start de bouw van het binnenverblijf”, vertelt verantwoordelijke Karel Ackaert.

Het nieuwe verblijf kent al enkele inwoners: poema Conco en de leeuwen Zazu en Aissa zullen hun intrek nemen. De komst van luipaard Mohani kan door de zwakke gezondheid van het dier niet meer doorgaan. “Mohani is al zeer oud. Een juiste leeftijd is moeilijk te zeggen, maar we schatten ouder dan 15 jaar. Hij is te zwak geworden om nog te transporteren. Momenteel verblijft hij in Primadomus in Villena (Spanje) en zal daar ook zijn oude dag kunnen slijten. Heel jammer, maar voor Mohani is dat de beste beslissing. Uit het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek zullen waarschijnlijk twee luipaarden hier wel hun nieuwe thuis vinden”, zegt Karel “Met poema Conco gaat het dan weer uitstekend. Hij stelt het nu heel goed. Conco is weer veel gezonder geworden en heeft opnieuw het gewicht van een echte gezonde poema.

Skeletachtige leeuwen

Net als poema Conco verblijven de leeuwen Aissa en Zazu in het tijdelijk opvangcentrum van stichting AAP in Primadomus in Villena (Spanje). “Deze twee prachtige dieren zaten gevangen bij een illegale fokker van circusdieren in Frankrijk. Eind 2016 bereikte de zaak ons via onze Franse medewerkers van dierenorganisatie 30 Millions d’Amis”, legt Karel uit. “Het reddingsproces was zeer gecompliceerd, want de eigenaar wou geen informatie en medewerking aan de autoriteiten verstrekken. Er werd vastgesteld dat de dieren illegaal gehouden werden en dat ze een gevaar vormden voor de veiligheid en de gezondheid van onder andere de buurtbewoners. De dieren verbleven namelijk in zeer bouwvallige en vervuilde verblijven én in de buurt van een kleuterschool. De veterinaire prognose van de dieren is delicaat. De dieren waren skeletachtig en hadden verschillende wonden en littekens op de vacht. Na diverse pogingen is het eindelijk gelukt om hen tijdelijk, maar veilig onder te brengen bij AAP Primadomus in Spanje waar ze herstellen van hun erbarmelijke leven en verwachtingsvol kunnen uitkijken naar een nieuw hoopvol leven in De Zonnegloed.”

4 Leeuw Zazu en zijn vrouwtje Aissa zullen onderdak krijgen in De Zonnegloed.
De Zonnegloed Leeuw Zazu en zijn vrouwtje Aissa zullen onderdak krijgen in De Zonnegloed.

Een tijdje terug ging Karel samen met enkele medewerkers van De Zonnegloed de poema Conco en de leeuwen Aissa en Zazu bezoeken in hun tijdelijke verblijven Primadomus in Spanje. “Het was een prachtige ervaring om zo intens met deze dieren te kunnen werken. Aan de andere kant was het ook droevig en pijnlijk om te zien dat er zoveel dieren mishandeld worden door mensen. Tijdens ons bezoek hebben we vooral helpen trainen om de dieren al wat voor te bereiden op hun transport. We hebben het gedrag van Conco besproken en hebben zijn medische verzorging en de training rond het geven van vaccinaties doorgenomen. Ook hebben we daar voor het eerst kennisgemaakt met Zazu en zijn vrouwtje Aissa. Wat zijn het prachtige leeuwen! Met de verzorgers daar hebben we de medische verzorging besproken en geholpen met de training voor hun transport naar De Zonnegloed.”

Ons bezoek aan Spanje was een prachtige ervaring. Zo intens kunnen samenwerken met deze dieren was top. Anderzijds is het ook
droevig en pijnlijk om te zien dat er zoveel dieren mishandeld
worden door mensen

Karel Ackaert

Geen zoo, dus geen subsidie

Verantwoordelijke Karel en zijn team willen zoveel mogelijk verwaarloosde en inbeslaggenomen dieren redden, maar het financiële baart hem soms wat zorgen. “Omdat we een sanctuary zijn en dus een blijvende opvang voor verwaarloosde of inbeslaggenomen dieren bieden, kunnen we geen subsidies ontvangen. In de wetgeving staat bij asiel ‘tijdelijke opvang’. Een sanctuary, blijvende opvang, is uniek en daar heeft men blijkbaar in de wetgeving geen rekening mee gehouden”, zucht Karel. “Een sanctuary is noodzakelijk geworden in onze samenleving. Dieren die nergens terecht kunnen, worden in een sanctuary opgevangen. Het zijn dieren die in een zoo niet terechtkunnen en die bij particuliere eigenaars niet mogen geplaatst worden. Dieren die niet naar de natuur kunnen of die niet terug in de natuur kunnen geplaatst worden. Het wordt echt dringend tijd dat deze organisaties worden erkend door de overheid. We kunnen enkel blijven bestaan door giften en donaties die we heel erg nodig hebben”, benadrukt Karel.

4.300 euro voor reddingsacties

De reddingsacties van de poema en de leeuwen zal duizenden euro’s kosten. “Het transport en het opmaken van de papieren, de medische controles en de opvolging zal ongeveer 4.300 euro kosten. Uiteraard is dit enkel de start en niet de dagelijkse verzorging en de opbouw van het verblijf”, zegt de verantwoordelijke. “Na de redding stoppen de kosten natuurlijk niet. De dagelijkse verzorging, hun voeding, het onderhoud van de verblijven, de medische verzorging, de verrijking en training… Dit betekent dus kosten aan eten, medicatie en een verzorgingsteam. Om het in euro’s te schetsen: vier dagen medicatie komst ons ongeveer 16 euro, twee dagen gezond eten voor één dier kost ongeveer 22 euro, voor de jaarlijkse vaccinatie en ontworming is dit ongeveer 32 euro per dier. Dit is een ruwe kostenberekening, want dit zijn uiteraard niet de enige kosten.”

4 De werken aan een verblijf voor de grote katachtigen in dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Vleteren zijn gestart.
De Zonnegloed De werken aan een verblijf voor de grote katachtigen in dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Vleteren zijn gestart.

Wanneer de dieren naar De Zonnegloed zullen komen is nog niet helemaal duidelijk. “Dat is altijd heel moeilijk te zeggen. De dieren zitten nu wel al in de tijdelijke opvang en dat is goed nieuws. De verblijven worden hier zo vlug mogelijk gebouwd, maar het moeilijkste is soms het papierwerk dat erbij komt kijken. In Spanje en in België moeten alle nodige documenten in orde gebracht worden om de dieren te mogen transporteren en dat is niet eenvoudig. Als ik echt een benadering van tijd moet geven, hoop ik rond september. Maar er is nog heel veel werk en met de dieren kan er ook niet van alles gebeuren.”

Voor meer informatie over donaties en de opgevangen dieren: www.dezonnegloed.be.  

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer