Burgemeester vindt Opruiming
van de Berewijn half werk

Burgemeester Huub Broers (Voerbelangen) is helemaal niet te spreken over de opruiming van de Berwijn door de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). "Ze hebben hier en daar op de rivier stukken van bomen en halve takken verwijderd, maar daar is het bij gebleven", klinkt het. Hij overweegt VMM in gebreke te stellen als ze Berwijn niet grondig ruimen van obstakels die de rivier bij hevige regenval doet overlopen. 

In juli van dit jaar deed een zwaar onweer bijna heel de dorpskern van Moelingen, één van de zes Voerense dorpen, onderlopen. Het water stond op sommige plaatsen tot een meter hoog. Meer dan 50 straten in het centrum stonden blank en liepen schade op. Naar aanleiding daarvan vroeg Broers dat de VMM de nodige maatregelen zou nemen om de Berwijn te zuiveren van hout, stenen en steengruis.

Te weinig

"We hadden toen met hen afgesproken dat de opruimingswerken zo snel als mogelijk zouden starten. Dat is gebeurd maar het resultaat is bedroevend", aldus Huub Broers. "In de oevers van de Berwijn steken nog heel wat takken en stukken van bomen uit. Het steengruis en de stenen stapelen zich op onder de brug en zorgen ervoor dat de Berwijn buiten z'n oevers treedt bij hevige regenval. Achter de molen maakt de Berwijn een bocht en botst het water met hoge snelheid tegen een muur van mergelblokken. De muur is uitgehold en blokken komen los. We mogen dat niet laten aanslepen. Hier bestaat de vrees dat het water bij overstroming de grond onder de Voerenweg kan wegspoelen."

Huub Broers is razend op de Vlaams Milieu Maatschappij omdat ze de Berwijn niet grondig hebben geruimd.
Mine Dalemans Huub Broers is razend op de Vlaams Milieu Maatschappij omdat ze de Berwijn niet grondig hebben geruimd.

 Volgens  Broers moet de VMM z'n huiswerk overdoen. "Ze waren not amused toen ik het probleem aankaartte, maar nu woensdag staat een extra overleg met de VMM op de agenda. Daar geeft ze een stand van zaken en weten we of in welke mate nog verdere ruimingswerken gaan plaatsvinden." 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer